You are here

Πάση θυσία η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ λέει ο Σημίτης

25/10/2002 13:16
Την Ελλάδα την ενδιαφέρει πάση θυσία η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό καθορίζει τη στάση της, στη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη Tύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνεδρίας της Συνόδου Κορυφής.

Η σαφής αυτή τοποθέτηση του κ. Σημίτη έγινε με αφορμή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τις γεωργικές δαπάνες της κοινότητας και τη δυσμενή τροπή που φαίνεται να λαμβάνει για τους ευρωπαίους γεωργούς.

Το χθεσινό δείπνο των 15 ηγετών αφιερώθηκε στο πλέον ακανθώδες θέμα της διαπραγμάτευσης που είναι η χρηματοδότηση της διεύρυνσης και κυρίως των αγροτών των νέων χωρών.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ συναντήθηκε με το Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα των γεωργικών δαπανών, δεδομένου ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Η Γερμανία επιδιώκει τη μείωση των γεωργικών δαπανών, ενώ οι Γάλλοι θέλουν τη διατήρησή τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποδεχθούν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καθορίζει τις δαπάνες για τις υποψήφιες χώρες στη διάρκεια της τριετίας 2004-2006. Συμφώνησαν επίσης στο "πάγωμα" όλων των άλλων κοινοτικών δαπανών, στα επίπεδα του 2006.

Η συμφωνία των δύο ηγετών συζητήθηκε στη διάρκεια του δείπνου, όπου διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, θα μπορούσε να υιοθετήσει τη γαλλογερμανική συμφωνία.

Μάλιστα, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε κατέστησε σαφές ότι η εξουσιοδότηση που έχει πάρει από το Κοινοβούλιο της χώρας του είναι να μην συμφωνήσει για τη διεύρυνση, εάν δεν αποφασιστεί το "πάγωμα" των γεωργικών δαπανών.

Αντέδρασαν, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Αυστρία, οι οποίες ζήτησαν να μην "παγώσουν" οι δαπάνες. Όμως όπως φάνηκε, οι αντιδράσεις δεν ήταν έντονες, ενώ ο κ. Σημίτης δήλωσε ευθέως ότι "στόχος της Ελλάδας είναι να κλείσει, πάση θυσία, η διαπραγμάτευση, ώστε να πάρουμε απόφαση για τη διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου. Κι αυτό, όπως είπε, είναι το κριτήριο που καθορίζει τη στάση μας στη διαπραγμάτευση".

Η Δανική Προεδρία ανέλαβε να συντάξει συγκεκριμένο σχέδιο συμπερασμάτων για τα γεωργικά, με βάση τη γαλλογερμανική συμφωνία, το οποίο θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, όπου αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.