You are here

Πόος: Να ψηφίσουμε όλοι υπέρ της ένταξης της Κύπρου

09/04/2003 13:30
O εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος, κάλεσε τους συνάδελφούς του Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Στην εισηγητική του ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Πόος εξέφρασε λύπη για την αποτυχία των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και επεσήμανε πως αυτοί που απέρριψαν το σχέδιο του Κόφι Άναν θα πρέπει να σταθούν ενώπιον της ιστορίας ως υπεύθυνοι για αυτό.

«Όλοι μας λυπούμαστε για το γεγονός ότι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως παρουσιάστηκε από το ΓΓ του ΟΗΕ, απέτυχε» επεσήμανε ο κ. Πόος προσθέτοντας ότι η «συνταγματική δομή που πρότεινε για έναν επανενωμένο νησί ανταποκρινόταν σε ένα μοντέρνο, δημοκρατικό ομοσπονδιακό μοντέλο που θα σεβόταν πλήρως την πολιτιστική ταυτότητα και αυτονομία των δυο μερών του νησιού». Ο κ. Πόος, σημείωσε πως το σχέδιο «επίσης παρείχε ένα ευρωπαϊκό όραμα στις δυο κοινότητες του νησιού».

«Αυτοί που το απέρριψαν επειδή ήθελαν δυο χωριστά κράτη να συνεχίσουν να υπάρχουν, θα πρέπει να σταθούν ενώπιον της ιστορίας ως υπεύθυνοι για αυτό», τόνισε ο κ. Πόος. Αναφέρθηκε στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας πως όπως σημειώνεται σε αυτήν ο κ. Ντενκτάς συνέχισε να ελπίζει σε νομιμοποίηση «των πραγματικοτήτων».

«Νομικά δεν υπάρχουν δυο χωριστά κράτη στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Πόος και υπενθύμισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά από όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν άλλο κράτος στην Κύπρο από αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Έτσι με την υπογραφή και την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης ολόκληρο το νησί της Κύπρου θα γίνει από νομικής σκοπιάς μέλος της ΕΕ». Ωστόσο, όπως είπε, η δικαιοδοσία της ΕΕ και το κεκτημένο θα εφαρμοστούν μόνο στο νότιο μέρος του νησιού καθόσον η τουρκική κατοχή συνεχίζεται.

Η Συνθήκη Προσχώρησης περιλαμβάνει μια πρόνοια που θα καταστήσει δυνατή τη διαπραγμάτευση από το Συμβούλιο, επί τη βάσει μιας πρότασης από την Επιτροπή, για τις απαραίτητες διευθετήσεις ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το κεκτημένο θα εφαρμοστεί στο βορρά όταν τα εμπόδια για την επανένωση θα αρθούν, πρόσθεσε.

Σημειώνοντας πως το ειρηνευτικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ είναι ακόμα στο τραπέζι, ο Λουξεμβούργιος Ευρωβουλευτής επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που ωθούν τους Ε/κ, τους Τ/κ και την Τουρκία να προσπαθήσουν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που μέχρι τώρα φαίνεται να είναι αναπόφευκτα.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη σε κάθε σημείο και στιγμή να καλωσορίσει μια επανενωμένη Κύπρο υπό την προϋπόθεση ότι οι κανονισμοί με βάση τους οποίους θα κυβερνάται θα είναι σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές μας», πρόσθεσε ο κ. Πόος.

Είπε επίσης πως η ΕΕ μπορεί να είναι υπερήφανη για το άνοιγμα των θυρών της σε μια χώρα που όλοι συμφωνούν ότι είναι ευρωπαϊκή και η οποία θα ενισχυθεί όταν υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά το Ιράκ, ο κ. Πόος είπε πως η Κύπρος αρνήθηκε οποιανδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφός της, σημειώνοντας πως επιθυμεί να υποστηρίξει πλήρως την κοινή θέση που υιοθετήθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα.

«Αυτή είναι μια παραδειγματική συμπεριφορά που θα σύστηνα σε όλα τα παρόντα κράτη - μέλη καθώς και στις υποψήφιες χώρες», κατέληξε ο κ. Πόος.