You are here

Προχωρεί η εναρμόνιση στον τομέα Γεωργίας

10/01/2002 20:09
Το θέμα της ριζικής μετεξέλιξης των Συμβουλίων Εμπορίας γεωργικών προϊόντων, που ουσιαστικά θα σημάνει την κατάργηση τους, με την σημερινή μορφή και καθεστώς, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ τέθηκε σήμερα στο μικροσκόπιο της ολοήμερης ευρείας σύσκεψης, στην οποία έλαβαν μέρος ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, οι υπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας και το Γραφείο Προγραμματισμού.

Στο περιθώριο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου, ο κ. Ρολάνδης δήλωσε ότι τα Συμβούλια αυτά (π.χ. ο Οργανισμός Γάλακτος, των πατατών, των αμπελουργικών και ελαιοκομικών προϊόντων) δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με το παρόν καθεστώς τους αφού, όπως τόνισε «αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια και με βάση τα ισχύοντα στην ΕΕ ο παραγωγός πρέπει να πωλεί απευθείας στο βιομήχανο». Η υφιστάμενη δομή των Συμβουλίων αυτών πρέπει να ακυρωθεί, είπε, «θα γίνουν νέες νομοθεσίες, θα δημιουργηθούν νέες οντότητες, θα γίνει μια ανασύνταξη των πάντων με νέες νομοθεσίες. Οι υφιστάμενες καταστάσεις, υποχρεώσεις, περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει να διευθετηθούν μέσα από αυτή τη νέα νομοθεσία», πρόσθεσε.

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και το βασικό θεσμικό στοιχείο της νέας κατάστασης, αποτελεί η δημιουργία του «Οργανισμού Πληρωμών» του οποίου ο πολιτικός Προϊστάμενος θα είναι το Υπουργείο Γεωργίας το οποίο επίσης θα αποτελεί την "ομπρέλα" κάτω από την οποία θα στεγάζονται οι νέες οντότητες που θα προκύψουν από τη μετεξέλιξη των Συμβουλίων Εμπορίας των προαναφερόμενων γεωργικών προϊόντων.

Όπως εξήγησε, ο κ. Ρολάνδης «Οργανισμός Πληρωμών» θα παρεμβαίνει τότε μόνον όταν υπάρχουν προβλήματα στη διάθεση προϊόντων και θα μπορεί να προάγει την αποθεματοποίηση, δηλαδή θα δίνει διέξοδο σε περιπτώσεις που η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να ρυθμίσει τα θέματα. «Εάν υπάρχει λιγότερη ζήτηση από την παραγωγή και δημιουργούνται προβλήματα, αυτός ο παρεμβατικός Οργανισμός θα διορθώνει την κατάσταση», είπε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι το κυρίαρχο στοιχείο των αναδιαρθρώσεων εστιάζεται «στη βάση μια νέας νοοτροπίας και μιας νέας προσέγγισης» σημειώνοντας την ανάγκη μεταβατικής περιόδου. Θα πρέπει κάποια στιγμή, αργότερα φέτος, να μπουν σε εφαρμογή όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στο θέμα αυτό, είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως «επειδή θα μεσολαβήσει ένα διάστημα 15 - 18 μηνών μέχρι τη στιγμή της ένταξης πρέπει εκείνη την περίοδο, που δεν θα έχουμε διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης προς τον αγρότη, αυτή η στήριξη να δίδεται από την κυβέρνηση», να καλυφθούν δηλαδή οι αγρότες μέχρι τη στιγμή που κάτω από την ομπρέλα της Ευρώπης θα έχουν στη διάθεσή τους άλλα ταμεία στήριξης.
«Θα πάρουμε κάποιες προκαταρκτικές αποφάσεις σήμερα για να καταλήξουμε σε τελικές αποφάσεις τουλάχιστον σε επίπεδο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και δύο Υπουργείων», είπε ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας πως εντός του τρέχοντος μηνός, «αφού συμβουλευθούμε όσους πρέπει το όλο θέμα θα οδηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο».