You are here

Προς εξομάλυνση ο πόλεμος τιμών;

02/01/2002 18:45
Υπό άκρα μυστικότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποιήθηκε τελικά στις 1.30 μ.μ. στο Υπουργείο Εμπορίου, η σύσκεψη την οποία είχε συγκαλέσει ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Ρολάνδης.
Με δηλώσεις του στην Stockwatch, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Χρίστος Ορφανίδης επεσήμανε ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και καλής θέλησης». Kατά την διάρκεια της συνάντησης «έγινε ανταλλαγή απόψεων και ετέθησαν επί τάπητος από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (και από το Υπουργείο) τα προβλήματα που τους απασχολούν».

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε στη Stockwatch ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και την επόμενη εβδομάδα. Στην σύσκεψη μετείχαν, εκτός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη, Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Υπεραγορών και Εμπορικών Κέντρων, του Συνδέσμου Υπεραγορών Τροφίμων, η ΠΟΒΕΚ και το ΚΕΒΕ.

H παρέμβαση του Υπουργού κατέστη αναγκαία, μετά τη διάσταση που πήρε η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών για την πώληση αγαθών και προϊόντων κάτω της τιμής κόστους από τις μεγάλες υπεραγορές και έγινε με στόχο την εξεύρεση συναινετικής λύσης και εξομάλυνση της «εμπόλεμης κατάστασης» μεταξύ υπεραγορών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διαμάχη πήρε διαστάσεις πολεμικής «σύρραξης» ιδιαίτερα, μετά την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία η κυπριακή νομοθεσία η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή, «απαγορεύει την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης που κατέχει μια επιχείρηση». Κάτι για το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Χριστόδουλου Τσιέλεπου στην Stockwatch, «δεν υπήρξαν τέτοια στοιχεία ή πληροφορίες» από τις καταγγελίες.

Το Υπουργείο Εμπορίου υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για περιορισμό της πώληση προϊόντων κάτω του κόστους – απόφαση, η οποία δεν υιοθετήθηκε ακόμη από το Συμβούλιο Υπουργών ή από το Ευρωκοινοβούλιο – ενώ σημειώνεται, ότι χώρες της Ε.Ε. όπως η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν υιοθετήσει νομοθεσίες σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η πώληση αγαθών ή υπηρεσιών κάτω του κόστους, ανεξαρτήτως του αν μια επιχείρηση κατέχει ή όχι δεσπόζουσα θέση στην αγορά.