You are here

Προτιμούν άντρες managers στην Κύπρο

07/03/2019 12:32

Η Κύπρος έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μεταξύ των διευθυντικών θέσεων καταγράφεται στη Λετονία (56%), το μόνο κράτος μέλος όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία (56%) σε αυτό το επάγγελμα. Ακολουθεί η Βουλγαρία και η Εσθονία ( 49%), η Πολωνία και η Σλοβενία (47%), η Ουγγαρία (43%), η Λιθουανία και η Σουηδία (42%), η Ιρλανδία (41%) και η Σλοβακία (40%).

Στο αντίθετο τέλος της κλίμακας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των διευθυντικών στελεχών στο Λουξεμβούργο (15%), την Κύπρο (23%), την Τσεχία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ολλανδία ( 29%), τη Γερμανία (30%), και την Αυστρία (και τα 32%).

Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου το ένα τρίτο (36%) των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες. Το μερίδιο αυτό παρέμεινε σταθερό από το 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν 9,4 εκατομμύρια άτομα κατέχουν διευθυντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των οποίων τα 6,0 εκ. είναι άνδρες (64%) και 3,4 εκ. γυναίκες (36%).

Επιπλέον, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων εταιρειών στην ΕΕ (27%) και λιγότερο από το ένα πέμπτο των ανώτερων στελεχών (17%) το 2018. Με άλλα λόγια, αν και αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των απασχολουμένων στην ΕΕ, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται μεταξύ των διευθυντικών θέσεων.

Η Eurostat δημοσιεύει τα στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Της Γεωργίας Χαννή