You are here

Προβάδισμα της Κύπρου στην σύγκλιση με την Ε.Ε.

05/12/2001 11:25
Κατά την χθεσινή συνάντηση των 15 Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπό ένταξη χωρών, διαφάνηκε για μια ακόμη φορά, το προβάδισμα που έχει η Κύπρος έναντι των υπολοίπων χωρών στον τομέα της σύγκλισης με την Ε.Ε.

Κατά την συνάντηση εκτός από τα θέματα σύγκλισης των οικονομιών των υποψηφίων χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την μακροοικονομική σταθερότητα των χωρών καθώς επίσης και μέτρα τα οποία λαμβάνουν οι χώρες κατά της καταπολέμησης της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών εκθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τους δείκτες της έκθεσης φάνηκε ότι εκτός από τη Κύπρο και τη Σλοβενία οι οποίες έχουν επιδόσεις κατά κεφαλή ΑΕΠ, που κινούνται κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπόλοιπες χώρες απέχουν από αυτό, με ορισμένες υποψήφιες χώρες να έχουν κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 1/3 του μέσου κοινοτικού.

Η απόκλιση αυτή που υπάρχει σήμερα στις οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων υποψήφιων χωρών δεν φαίνεται να θέτει θέμα μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος της διεύρυνσης σύμφωνα με τους 15 υπουργούς της Ε.Ε.