You are here

Σε νέο χαμηλό 20 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

23/08/2022 17:21

Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καθήλωσε το ευρώ την Τρίτη σε νέο χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου, με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου να ενισχύει τις ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδηγείται προς την ύφεση.

Ενώ ο δείκτης της S&P για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη (PMI) δεν υποχώρησε όσο ανησυχούσαν οι αγορές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πιο άσχημες ειδήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου, ενόψει του χειμώνα.

Οι τιμές αναφοράς του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 13% κατά τη διάρκεια της νύχτας, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ και έχοντας διπλασιαστεί σε μόλις ένα μήνα, ενώ είναι 14 φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

«Δεν μπορώ να δω τον πόλεμο στην Ουκρανία να τελειώνει σύντομα και αυτό θα είναι ο καταλύτης για ένα ράλι της αγοράς. Αυτό θα διατηρήσει την πίεση στις τιμές της ενέργειας και όσον αφορά το ευρώ, η μόνη οδός είναι προς τα κάτω», δήλωσε ο Michael Hewson, επικεφαλής αγορών στην CMC Markets.

Οι αγορές ποντάρουν στην αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης να αυξήσουν τα επιτόκια αναφοράς.

Το ευρώ, που διαπραγματεύεται στα 0,9920 έναντι του δολαρίου, αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στα 0,9600 δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο, δεδομένης της αδύναμης οικονομικής προοπτικής της Ευρώπης, δήλωσε η Monica Defend, επικεφαλής του Ινστιτούτου Amundi.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε δύο διαφορετικούς δρόμους», πρόσθεσε.