You are here

Σημαντική η Κύπρος για την ασφάλεια ΕΕ

05/03/2019 16:00

Η Κύπρος είναι σημαντική για την περιφερειακή ασφάλεια και την ασφάλεια της ΕΕ, τονίστηκε σε συνέδριο που διοργάνωσε το πρωί στη Λευκωσία ο ΔΗΣΥ με κύρια ομιλήτρια την ΥΠΑΜ της Γερμανίας Ursula Von Der Leyen. Στο συνέδριο με τίτλο "Η ασφάλεια στην Ευρώπη και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Γεωπολιτικές προκλήσεις και ευκαιρίες" απηύθυνε ομιλία ο ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρευρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων πρέσβεις και άλλοι εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών.

Η κ. Von Der Leyen ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωστρατηγική θέση και πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ. "Είμαστε ευτυχείς που σας έχουμε μαζί μας", είπε χαρακτηριστικά.

Η Υπουργός εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και στον αγώνα της για επανένωση αλλά και στην αλληλεγγύη της ΕΕ προς το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου γα εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Εξήρε εξάλλου τις προσπάθειες της Κύπρου για οικονομική ανάκαμψη, λέγοντας ότι οι προσπάθειές της ήταν εντυπωσιακές.

Μιλώντας για την ΕΕ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η Γερμανίδα ΥΠΑΜ είπε πως η ΕΕ αντιπροσωπεύει τις αρχές και αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συμφιλίωσης, της συνεργασίας και της ανοχής και έχει αναδειχθεί ως ένας εμπορικός γίγαντας και μια οικονομική υπερδύναμη, αλλά, υπενθύμισε, ήταν και η απάντηση σε πολέμους που ταλάνισαν την Ευρώπη.

«Είναι πλέον καιρός να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και να γράψουμε μια ακόμη επιτυχία με μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και τις παραβιάσεις του νόμου, τα κυβερνοεγκλήματα αλλά και το Brexit και πρέπει να αντισταθεί επιτυχώς σε αυτές τις προκλήσεις.

Η Υπουργός της Γερμανίας είπε ότι η PESCO είναι ένα σημείο εκκίνησης και ότι η Κύπρος, ως μέλος, έχει μεγάλες δυνατότητες. Ανέφερε εξάλλου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τεράστιος κατακερματισμός των στρατιωτικών δυνάμεων στην ΕΕ και δαπανώνται πολλά χρήματα και αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεπεραστεί.

Η κ. Von Der Leyen ανέφερε πως το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα ο υπ' αριθμόν ένας οργανισμός για συλλογικές αμυντικές κινήσεις, ωστόσο τόνισε, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους η ΕΕ καλείται να δράσει, π.χ. στην Αφρική.

"Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και πρέπει να καθορίσουμε την εξωτερική μας πολιτική στη διεθνή αρένα", τόνισε.

Η ΥΠΑΜ της Γερμανίας ανέφερε πως στη Συρία υπάρχει στρατιωτική εμπλοκή αλλά πρέπει να καθοριστεί εξωτερική πολιτική εκ μέρους της ΕΕ , ειδικά τώρα που υπάρχει πολιτική μετάβαση και οι τοπικές κοινότητες χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη.

"Είμαστε ισχυρότεροι μαζί, με πολυμερείς εργασίες, είμαστε καλύτερα αν οι γείτονές μας είναι καλύτεροι και οι κανόνες δεν πρέπει να παραβιάζονται", είπε.

Αναφερόμενη στις επερχόμενες ευρωεκλογές και την προβλεπομένη άνοδο των λαϊκιστών, σε δεξιά και αριστερά, είπε ότι αυτά τα κόμματα έχουν κοινό στόχο και είναι ενωμένα στην προσπάθεια να καταστρέψουν την Ευρώπη. "Δεν θα αφήσουμε αυτό να συμβεί, πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να φτιάχνουμε συνέργειες", ανέφερε.

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης αναφέρθηκε στη διπλωματία της Τουρκίας που ακολουθεί πολιτική των κανονιοφόρων και στον ρόλο της στην περιοχή. Είπε ότι η Κύπρος απολαμβάνει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από την Τουρκία για προφανείς λόγους.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, κυρίως στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και την τρομοκρατία, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στη διαχείριση αυτών των κρίσεων και πρέπει να αλλάξουμε τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

"Η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει υπεύθυνα, η Κύπρος παρέχει ασφάλεια και η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει θετική δύναμη για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων στην περιοχή", πρόσθεσε. Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε επίσης στην αστάθεια στη Συρία και στον ρόλο της ΕΕ στη μεταπολεμική σύγκρουση με στόχο την ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού.

"Η Κύπρος βρίσκεται σε μοναδική θέση και παίζει γεωστρατηγικό ρόλο, πρέπει να ενισχύσουμε την υπάρχουσα συνεργασία με τους γείτονές μας για μια θετική ατζέντα", ανέφερε. Σημείωσε επίσης τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κύπρος για την οργάνωση της πρόσφατης συνόδου κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στο Sharm el Sheikh της Αιγύπτου και στις  τριμερείς και διμερείς συμφωνίες που έχει συνομολογήσει η Κύπρος με πολλές χώρες της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συνασπισμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε στην ομιλία του ότι οι σοβαρές ανθρωπιστικές και προσφυγικές κρίσεις έχουν αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα το ενεργειακό δυναμικό έχει αλλάξει τον παγκόσμιο ενεργειακό προσανατολισμό στην περιοχή.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις της ExxonMobil για το κοίτασμα 'Γλαύκος' στην ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας ότι ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει και ανοίγουν νέοι ορίζοντες για τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου αλλά και της ΕΕ στην περιοχή.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος από μια περιοχή σύγκρουσης σε μια περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ρόλο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με όλες τις γειτονικές χώρες, εκτός από την Τουρκία, γεγονός που τονίζει τον γεφυρωτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας.

"Οι τριμερείς συνεργασίες που προωθούνται με την Ελλάδα και άλλους βασικούς παράγοντες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος είναι σημαντικές. Και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας. Χρησιμεύουν επίσης ως εργαλείο για την επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργεί ως φορέας παροχής ασφάλειας στην ταραχώδη περιοχή υπερβαίνει τον τομέα της άμυνας και εστιάζεται στη συνεργασία, τη διπλωματία, την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την κοινωνική ασφάλεια.

Μιλώντας αργότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο μια Ευρωπαία ηγέτης με όραμα για την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι για να έχουμε μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική για την Ευρώπη, χρειαζόμαστε αξιόπιστη αμυντική πολιτική. Είπε επίσης ότι στις επερχόμενες εκλογές στην ΕΕ κερδίζουν έδαφος δεξιά και αριστερά κόμματα με κοινό στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί.

«Εμείς οι λαοί και τα κόμματα του ΕΛΚ έχουμε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα και θα αγωνιστούμε από κοινού για να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη και ασφαλέστερη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε την ΥΠΑΜ της Γερμανίας για την αλληλεγγύη της και την υποστήριξή της στο κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους της ΕΕ όπως η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και είπε ότι οι Κύπριοι, όπως έκαναν οι Γερμανοί το 1991, θα συνεχίσουν να παλεύουν για την επανένωση του νησιού.

Η Γερμανίδα Υπουργός είπε ότι είναι ευτυχής που είναι μεταξύ φίλων και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Manfred Weber ξεκίνησε την εκστρατεία του από την Κύπρο και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό, καθώς η Κύπρος πέτυχε μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη , κάτι που δείχνει, όπως ανέφερε, επίδειξη ηγεσίας. Είναι επίσης, είπε, μια χώρα με ισχυρό όραμα για επανένωση.

"Ως Γερμανίδα μπορώ να σας πω ότι έχουμε μεγάλη συμπάθεια για την Κύπρο που υποφέρει από τη διαίρεση, εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε πώς αισθάνεστε", είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα υπάρξει ειρήνη στο νησί.

Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο και διεθνείς κανονισμούς και αυτοί υπάρχουν όχι για να μας περιορίζουν, αλλά για να θέτουν τα θεμέλια για μια ειρηνική συνεργασία, συνύπαρξη και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Επανέλαβε επίσης ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δείχνουν αλληλεγγύη στην Κύπρο και υποστηρίζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.