You are here

Στα 16,5 εκ. ευρώ η συνεισφορά της Κύπρου στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο

30/10/2002 14:46
Στα 16,5 εκ. ευρώ θα ανέλθει η οικονομική συνεισφορά της Κύπρου στο Έκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της ΕΕ, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 17,5 δις ευρώ, από τα οποία 16,27 δις αφορούν τα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (EURATOM), όπου η Κύπρος επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Στο Έκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο που καλύπτει την περίοδο 2002-2006 και αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Τεχνολογίας, συμμετέχουν ισότιμα τόσο τα 15 κράτη – μέλη της ΕΕ όσο και οι δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ η σχετική συμφωνία προνοεί ότι η συνολική συνεισφορά των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα είναι ανάλογη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της κάθε χώρας, σε σχέση με το σύνολο του ΑΕΠ των 15 χωρών μελών της Ε.Ε.

Με την συμμετοχή της στο Έκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο, η Κύπρος υιοθετεί και εφαρμόζει πλήρως το Κοινοτικό Κεκτημένο, που άφορα το Κεφαλαίο «Έρευνα και Επιστήμη». Ως εκ τούτου, οι κυπριακοί ερευνητικοί φορείς, Ερευνητές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, θα έχουν ακόμα και πριν από την ένταξη, όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους, πρόσβαση στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα, με ίσα δικαιώματα άντλησης σημαντικών οικονομικών πόρων για χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης το Μνημόνιο/Συμφωνία για την συμμετοχή της Κύπρου στο Έκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο, υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών των υπό ένταξη στην Ε.Ε. χωρών, στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Ο Philippe Busquin, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Έρευνας της ΕΕ, ο Günter Verheugen, επίτροπος για την Διεύρυνση, καθώς και η Δανική Προεδρία, χαρακτήρισαν την συμμετοχή στο Έκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο ως ιστορικό ορόσημο αφού, όπως τόνισαν, αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των υποψηφίων χωρών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές. Οι υποψήφιες χώρες και οι φορείς τους για την έρευνα, αντιμετωπίζουν την Ευρωπαϊκή πρόκληση και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και τα κράτη μέλη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, τόνισε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο Έκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο, «υποδεικνύει ότι η Κύπρος σέβεται τους στόχους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας, για να καταστεί η Ε.Ε. ως η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2010, ικανή να πετύχει διαρκή οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή». Για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, η Κύπρος επέλεξε να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα ως πλήρες μέλος.

Παράλληλα, ανέλυσε τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η Κύπρος για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Πρόγραμμα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κυπριακοί φορείς για την έρευνα και οι ερευνητές θα εκμεταλλευθούν, όπως και στο Πέμπτο Πρόγραμμα Πλαίσιο, όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται, με σκοπό το κοινό όφελος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη