You are here

Σύνδεση με ΕΕ μέσω Horizon 2020 και Horizon EU

22/05/2019 13:47

Τα προγράμματα Horizon 2020 και Horizon Europe της ΕΕ αποτελούν ένα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο να επικοινωνήσουμε και να είμαστε σε επαφή με τους πολίτες μας δήλωσε ο Jean Eric Paquet, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Κομισιόν. Ο κ. Paquet πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λευκωσία την Τετάρτη, όπου απευθύνθηκε στους πολίτες σε ανοικτό διάλογο στο Υπουργείο Οικονομικών με τίτλο «From Horizon 2020 to Horizon Europe, research and innovation perspectives for Cyprus».

Ο  κ. Paquet αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει επανασύνδεση των πολιτών της ΕΕ με τις φιλοδοξίες των θεσμών στους τομείς της καινοτομίας και έρευνας και να μπορέσουμε να κατακτήσουμε την φαντασία τους, προσφέροντάς τους λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ. Ο ΓΔ της Διεύθυνσης  Έρευνας και Καινοτομίας ανέφερε επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη και την καινοτομία για να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές οικονομικές προκλήσεις και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα στους κόλπους της ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο Paquet παρουσίασε επίσης τους πέντε τομείς των νέων ερευνητικών προγραμμάτων του HorizonΕU, που συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούν την κλιματική αλλαγή, τον καρκίνο, τους ωκεανούς, τις έξυπνες πόλεις καθώς και την βιωσιμότητα των τροφίμων.

Υπογράμμισε ότι η βαθιά τεχνολογία συνδυάζει την επιστημονική πρόοδο και την καινοτομία και ότι η επόμενη ψηφιακή επανάσταση θα συνδυάσει την τεχνητή νοημοσύνη με την επιστήμη της μηχανικής. Αναφερόμενος στους Κυπρίους ερευνητές, ο κ. Paquet είπε ότι πρέπει να συμμετάσχουν στη συλλογική ευρωπαϊκή έρευνα, να προσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους και να εργαστούν σε συγχρονισμό με τους γείτονές τους.

Στην ομιλία του ο κ. Paquet κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος αλλά και ένα πολιτικό project που αντιμετωπίζει κινδύνους και πρέπει να καταστεί πιο ισχυρή.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσει ο λαϊκισμός όπως επικράτησε και την περίοδο της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, προσθέτοντας ότι αυτή τη φορά έχουμε την υποχρέωση να ψηφίσουμε και να αλλάξουμε το μέλλον.

Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις με τους πολίτες και τον διάλογο που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας ότι επωφελούνται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι Βρυξέλλες, καθώς γίνονται κοινωνοί του τι πραγματικά πιστεύει ο λαός της Ευρώπης.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η έρευνα και η καινοτομία αφορά το μέλλον, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Paquet για την επίσκεψή του στην Κύπρο και την ανάλυση του οράματος της ΕΕ για το ΗorizonEU.
 

Ο επικεφαλής επιστήμονας έρευνας και καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε στη δική του ομιλία ότι είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ συνεργάζεται με όλα τα κράτη μέλη στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
Σημείωσε πως η ΕΕ έχει πολλές δυνατότητες προσθέτοντας ότι το οικοσύστημα καθώς και η τεχνογνωσία και το πλαίσιο είναι σε υψηλά επίπεδα και πρέπει και εμείς στην Κύπρο να ενισχύσουμε και να εμπλουτίσουμε τις εθνικές μας πολιτικές με αυτά τα στοιχεία.

Ο κ. Κόκκινος δήλωσε ότι η Κύπρος έχει σημαντικές δυνατότητες και στόχος είναι η παροχή υποστήριξης στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, ώστε οι κυπριακές εταιρείες να μπορέσουν να μεταμορφωθούν.

Η Ιωάννα Κλεάνθους, μιλώντας εκ μέρους του Χρίστου Πατσαλίδη, του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε πως η Κύπρος έχει πολλές επιτυχίες να επιδείξει στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας με πολλαπλά οφέλη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συμβάλλει οικονομικά κυρίως στους τομείς αυτούς.

Είπε ότι διατηρούμε μια υψηλή ποιότητα στην έρευνα και έδωσε τα εύσημα στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε άλλους οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα για τα αποτελέσματά τους σε αυτούς τους τομείς.