You are here

Τέλη Νοεμβρίου η έκθεση Κομισιόν για διαβατήρια

21/09/2018 15:51

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση με συστάσεις προς τα κράτη μέλη αναφορικά με τα σχέδια παραχώρησης θεωρήσεων και υπηκοοτήτων σε ξένους επενδυτές.

Αυτό ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα, η οποία συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, στη Λευκωσία.

Όπως είπε η Επίτροπος, η έκθεση θα περιέχει συστάσεις προς τις εθνικές Κυβερνήσεις, καθώς και πρότυπα για τον τρόπο διενέργειας ελέγχων στα άτομα που αιτούνται υπηκοότητας. Θα κληθούν και τεχνοκράτες από την Κύπρο, για να συνεργαστούν με την Επιτροπή πριν από την έκδοση της έκθεσης.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι στόχος της Κύπρου δεν είναι η παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε πρόσωπα που συνδέονται με έκνομες δραστηριότητες, όπως η χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

O Υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κύπρος αποτελεί ένα περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών «και είμαστε οι πρώτοι που ενδιαφέρονται και νοιάζονται για τη διαφύλαξη αυτών των υπηρεσιών». Σημείωσε παράλληλα ότι λαμβάνονται μέτρα και πέρα από αυτά που προβλέπονται στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τις υπηκοότητες ο κ. Νικολάου είπε ότι η έκθεση της Επιτροπής «δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από σύσταση» καθώς το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων εμπίπτει στις αρμοδιότητες κάθε κράτους ξεχωριστά.

Μέσα από αυτή την έκθεση αναμένουμε να ενημερωθούμε και για άλλες πρακτικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν. Θα συζητήσουμε την οποιαδήποτε σύσταση που θα γίνεται στην έκθεση, ανέφερε.

Η κ. Γιούροβα είπε εξάλλου ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα παραχώρησης θεωρήσεων και υπηκοοτήτων στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ σέβεται το δικαίωμά τους να παρέχουν τέτοια σχέδια, αλλά «η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει απόλυτα παθητική».

Ανέφερε παράλληλα ότι η απόκτηση υπηκοότητας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ από έναν υπήκοο τρίτου κράτους σημαίνει ότι καθίσταται Ευρωπαίος πολίτης, αποκτώντας όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται, περιλαμβανομένης της ελεύθερης διακίνησης.

Είπε ότι επισκέπτεται την Κύπρο για να απευθύνει ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί το σχέδιο. Η Επίτροπος ανέφερε ότι οι πληροφορίες θα τύχουν επεξεργασίας, πριν από την έκδοση της σύστασης προς τα κράτη μέλη.

Είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και των κρατών μελών η εισαγωγή προληπτικών μέτρων, τα οποία δεν θα δίνουν τη δυνατότητα σε επικίνδυνους ανθρώπους να λαμβάνουν υπηκοότητα της ΕΕ, είπε.

Σε ερώτηση τί θα πράξει η Επιτροπή αν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν πλήρως με τις συστάσεις, η κ. Γιούροβα ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε τον διάλογο και θα ασκήσουμε πίεση, κάνοντας χρήση όλων των νομικών και ψυχολογικών εργαλείων» στη διάθεσή μας.

Πάντως, η Επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει πολλά να γίνουν αναφορικά και με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος «ώστε να μην επιτρέψουμε να γίνει η Ευρώπη πλυντήριο για τα χρήματα κακών ανθρώπων». Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ύπαρξη κανενός σημείου εισόδου για βρώμικο χρήμα, είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι θα συζητήσει με τις κυπριακές αρχές τη βελτίωση της εφαρμογής της τέταρτη οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος «καθώς βλέπουμε ακόμη κάποια κενά» ενώ είπε ότι θα στηρίξει την κυπριακή Κυβέρνηση για να ετοιμαστεί για την εφαρμογή της ακόμη αυστηρότερης πέμπτης οδηγίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Νικολάου εξέφρασε την «αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινόμενου της διαφθοράς» και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Παρατήρησε ότι εφαρμόζεται ήδη η τέταρτη οδηγία κατά του ξεπλύματος. «Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για συζήτηση καλύτερων πρακτικών γιατί θέλουμε να ενισχύουμε τους μηχανισμούς ελέγχου γιατί η Κύπρος θέλουμε να παραμείνει ένα περιφερειακό κέντρο παροχής οικονομικών υπηρεσιών» ανέφερε.

Πάνω από  €100 εκ. η επένδυση στη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων

Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, λέγοντας ότι οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα €100 εκ. κατά την τρέχουσα πενταετία για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι μέσα από αυτή την επένδυση διαφαίνεται η αποφασιστικότητα του κράτους να λύσει προβλήματα, τα οποία αν δεν λυθούν τώρα «το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας όχι απλώς θα υποβαθμιστεί, αλλά μπορεί να καταρρεύσει».

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε την Επίτροπο για τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δικαστηρίων, την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.

Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη της Επιτρόπου για το αίτημα που θα υποβάλει η Κύπρος για παροχή τεχνικής βοήθειας από την Υπηρεσία Διαρθρωτικών Αλλαγών της ΕΕ και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο για την εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων.

Επίσης αναφέρθηκε στα θέματα των γονικών απαγωγών παιδιών και επανέλαβε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επικράτηση κοινού συστήματος αναγνώρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων γονικής μέριμνας εντός της ΕΕ.

Ο Υπουργός είπε εξάλλου πως υπάρχουν πάντοτε περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων, όπως η δικαστική συνεργασία, η ασφάλεια, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα του καταναλωτή και η ισότητα των φύλων.

Διαβεβαίωσε παράλληλα την Επίτροπο ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση από την κυπριακή πλευρά για κοινή δράση ώστε «να πετύχουμε στα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα» ενόψει των επόμενων Ευρωεκλογών.

Ευχαρίστησε τέλος την Επίτροπο για την άριστη συνεργασία που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για την κατανόηση και στήριξη που πρόσφερε στις θέσεις της Κύπρου.

Νωρίτερα η Επίτροπος Γιούροβα συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο, ενώ θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους της ΜΟΚΑΣ.