You are here

Τέσσερα πιθανά σενάρια στην Κοπεγχάγη για την ένταξή μας

04/12/2002 14:32
Τέσσερα πιθανά σενάρια, ενδέχεται να εκδηλωθούν ενώπιον της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Το ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν και να υπογράψουν την ιδρυτική συμφωνία πριν από την 12η Δεκεμβρίου. Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, είναι να δοθεί στην Κύπρο η ένταξη και να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις μετά. Το ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ είναι να πάρει η Κύπρος, την ένταξη, αλλά να τεθούν κάποιες προϋποθέσεις. Στο σημείο αυτό ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι δεν θα δεχθεί ένταξη υπό αίρεση. Το ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ είναι οι "15" να ικανοποιήσουν το αίτημα της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων και η τουρκική κυβέρνηση να υποχρεώσει τον Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχθεί το σχέδιο Άναν ως έχει. Ο κ. Κασουλίδης πάντως τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και όχι επιβολής ή διαιτησίας.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έγινε πολύ καλή προετοιμασία, τέθηκαν με σοβαρότητα θέσεις προς διαπραγμάτευση και δόθηκε σημασία στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου του κυπριακού λαού. Ο ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να βρεθούμε την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον ενός αναθεωρημένου σχεδίου από το Γενικό Γραμματέα.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις απόψεις τους και συμφώνησαν να αφήσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη να χειριστεί το θέμα της απάντησης στον Κόφι Άναν. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος διέρχεται τα πιο κρίσιμα 24ωρα στην ιστορία της από το 1974 και πρόσθεσε ότι όλοι έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις.