You are here

Την Παρασκευή κλείνει το 95% των ενταξιακών

17/04/2002 15:22
Κατά τη διάρκεια της 16ης συνάντησης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την ένταξη της Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή, θα κλείσουν ακόμη δύο πολύ σημαντικά κεφάλαια στην πορεία ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Τα δύο κεφάλαια είναι της φορολογίας και της περιφερειακής πολιτικής - το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα για καμιά χώρα. Το κεφάλαιο της φορολογίας για μας είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω του υπεράκτιου τομέα - ενώ υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ενδέχεται να κλείσει και το κεφάλαιο των θεσμών.

Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εφόσον αυτά όλα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, «τότε θα έχουμε σχεδόν φτάσει στο 95% της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων». Προσθέτοντας, ότι θα μείνει η γεωργία και ο ανταγωνισμός, για τον οποίο όπως είπε, «ήδη μας έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να το κλείσουν".

Ο Γιώργος Βασιλείου, αναχωρώντας το πρωί για το Βέλγιο, χαιρέτισε τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ, υπεύθυνου για τη διεύρυνση, Γκύντερ Φερχόιγκεν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις του Γερμανού Επιτρόπου για πολιτική και οικονομική απομόνωση του ψευδοκράτους σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μήνυμα έχει ήδη δοθεί ιδιαιτέρως στην Τουρκία, πρόσθεσε, «αλλά έχει σημασία να δίδεται και δημοσίως».

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας εξέφρασε την ελπίδα ότι η
στάση του κ. Φερχόιγκεν, αλλά και οι δηλώσεις υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, που επαναβεβαιώνουν την ανάγκη δημιουργίας μίας Κύπρου η
οποία θα είναι μέλος της ΕΕ, θα δώσουν επιτέλους το μήνυμα στον κ. Ντενκτάς
και στην Άγκυρα ότι "δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι και είναι
καιρός να αλλάξουν γραμμή για να προχωρήσουμε σε λύση μια που ο Ιούνιος
πλησιάζει ολοταχώς".

Αναφερόμενος στο θέμα της γεωργίας ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι οι
Κοινοτικοί Επίτροποι αντιλαμβάνονται πλήρως τα αιτήματα της Κύπρου, αλλά
φοβούνται να προβούν σε ιδιαίτερη μεταχείριση της χώρας διότι αυτό μπορεί να
δημιουργήσει μεγάλο προηγούμενο για άλλα κράτη.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν θετικές προοπτικές επί του θέματος ανέφερε ότι
είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις. "Είναι ένας αγώνας τον οποίον δίνουμε", είπε ο κ, Βασιλείου, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ενεργεί με κάθε τρόπο ώστε να διασφαλιστούν τα εισοδήματα των αγροτών.

Κυριάκος Κυριακίδης