You are here

Την υποψηφιότητα της Τουρκίας στηρίζει το Βρετανικό Κοινοβούλιο

30/04/2002 16:50
Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο άμεσο μέλλον είναι απίθανη, συμπεραίνει Έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Βρετανικού κοινοβουλίου, ωστόσο επισημαίνει, πως η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την Άγκυρα για όσο καιρό αυτή χρειαστεί ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην κυβερνητική δομή, την οικονομία και στην εξωτερική πολιτική.

Υπάρχουν πολλά εν δυνάμει εμπόδια στην επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στην έκθεση, καταγράφοντας μεταξύ αυτών, τα ελλείμματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ρόλο του στρατού στην κυβέρνηση, τη μακρόχρονη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με την Κύπρο και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Άγκυρας. «Η χώρα έχει να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Όπως μεταδίδει το BBC, στην έκθεση προστίθεται ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστίθεται και καλείται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, να επισκεφτεί την Τουρκία για να την ενθαρρύνει στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, Ντόναλντ Άντερσον, υποστηρίζει ότι θα περάσουν ως και δέκα χρόνια πριν γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί, παράλληλα την Ένωση να αντιμετωπίσει σοβαρά την υποψηφιότητα της Τουρκίας και να δείξει πως δεν είναι μια κλειστή χριστιανική λέσχη.