You are here

Τσίπρας: Δώστε μας έξι μήνες

19/02/2015 12:48
Σε έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι θέλει μια λύση win-win, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, να σώσει τους Έλληνες από μια τραγωδία και να αποτρέψει τον διχασμό στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει στη συνέντευξή του ότι «το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό» και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά.

Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας. «Το θέμα δεν είναι να εξασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους που θα μας βοηθούσαν να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά περισσότερο να εκπληρωθεί μια ιστορική υποχρέωση», είπε .

Σε εκτίμηση του Stern ότι το κόστος του προγράμματος κοινωνικών παροχών της νέας κυβέρνησης θα φτάσει περίπου τα €12 δισ. ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα δάνεια. Θα βρούμε τα χρήματα αλλού».

Αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο και στο ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν την κρίση για να πλουτίσουν παρανόμως.

«Αν πάρουμε έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταπολεμήσει αυτές τις ύποπτες δραστηριότητες, της έλειπε η πολιτική βούληση», τόνισε.

«Δεν θέλουμε νέα δάνεια βοήθειας. Θέλουμε χρόνο ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Θα μας επέτρεπε επίσης να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους επιπλέον οικονομικούς πόρους μέσω βραχυπρόθεσμων κυβερνητικών ομολόγων. Θέλουμε χρήματα στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Επιπλέον, απαιτούμε τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας τα οποία δικαιούμαστε, συνολικά €1,9 δισ. Και τα έντεκα δισεκατομμύρια από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε το οικονομικό μας σύστημα».

Μίλησε για αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε φίλους του συστήματος τα προηγούμενα χρόνια μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα διάλυσης της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ενώ αναφερόμενος στην πώληση αεροδρομίων είπε ότι τα αεροδρόμια είναι μέρος του τουριστικού τομέα της Ελλάδας.

«Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε».

Ερωτηθείς για την πρόθεση αιτήματος οικονομικής βοήθειας από άλλη χώρα ο κ.Τσίπρας είπε ότι «για την ώρα έχουμε στο νου μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση».