You are here

ΥΠΕΞ: Σταθμός το Ιρλανδικό δημοψήφισμα

18/10/2002 17:40
Με έντονο ενδιαφέρον και αγωνία αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξάγεται αύριο στην Ιρλανδία. Με δηλώσεις του στη «StockWatch» ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης λίγο προτού αναχωρήσει από την Αθήνα επιστρέφοντας στη Λευκωσία χαρακτήρισε το αυριανό δημοψήφισμα ως «ένα παρά πολύ σημαντικό σταθμό ο οποίος θα σημάνει το τέλος της διαδικασίας επικύρωσης της διεύρυνσης της Ε.Ε».

Αντιθέτως σε περίπτωση κατά την οποία επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, οι Ιρλανδοί δεν επικυρώσουν την συνθήκη της Νίκαιας τότε «θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα τα οποία θα περιπλέξουν την ίδια την διαδικασία διεύρυνσης».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο κ. Κασουλίδης δήλωσε στη «Stockwatch» ότι σ’ αυτές έγινε ανταλλαγεί απόψεων και «επεξεργασία πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν όχι τόσο για την ενταξιακή μας πορεία, αλλά κυρίως στην περίπτωση κατά την οποία υποβληθεί σχέδιο λύσης». Κλιθείς να διευκρινίσει ως προς τι αφορά η »επεξεργασία πιθανών προβλημάτων» ο υπουργός εξωτερικών ανέφερε στη «SW» ότι μελετήθηκαν διάφορα σενάρια αντίδρασης στην περίπτωση υποβολής του άλφα ή βήτα σχεδίου λύσης. «Βάλαμε κάποιες γραμμές άμυνας από τις οποίες» κατέληξε ο κ. Κασουλίδης από τις οποίες δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.

Δημοψήφισμα Ιρλανδίας

Το αυριανό δημοψήφισμα, είναι το δεύτερο που διεξάγεται στην Ιρλανδία για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, αφού τον Ιούνιο του 2001 το 54% των Ιρλανδών απέρριψε τη Συνθήκη, προκαλώντας αμηχανία και προβληματισμό στις Βρυξέλλες, οι οποίες αναζητούν διέξοδο σε περίπτωση νέου «όχι» των Ιρλανδών.

Ωστόσο, αυτή τη φορά τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αφού σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση υπέρ της επικύρωσης τάσσεται το 44%, έναντι 22% που τάσσεται εναντίον. Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την πραγματοποίηση του δεύτερου δημοψηφίσματος, επικαλούμενη την πολύ χαμηλή (μόλις 35%) συμμετοχή των ψηφοφόρων στο πρώτο δημοψήφισμα.

Ενόψει της κρισιμότητας που έχει το αυριανό δημοψήφισμα για τη διεύρυνση της ΕΕ, αφού η επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας αποτελεί προϋπόθεση για τη διεύρυνση, δεδομένου ότι καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων στη διευρυμένη Κοινότητα, κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι απηύθυναν το τελευταίο διάστημα, δραματικές εκκλήσεις προς τον ιρλανδικό λαό να επικυρώσει τη Συνθήκη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι συμφωνίες προσχώρησης των νέων χωρών θα υπογραφούν (επί ελληνικής προεδρίας) τον Απρίλιο του 2003 και η ένταξή τους στην ΕΕ θα γίνει στις αρχές του 2004, αφού προηγουμένως επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Του Κυριάκου Κυριακίδη