You are here

Ζητά τα «ρέστα» ο Ισμαίλ Τζεμ

26/03/2002 14:45
Ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα με τις δηλώσεις Φερχόιγκεν στην Αθήνα για το Κυπριακό και την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντίδραση ήρθε δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι με την πολιτική της «αποθαρρύνει τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση λύσης» στο Κυπριακό και «ενθαρρύνει την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο Ισμαήλ Τζεμ, που είχε επαφές στη βελγική πρωτεύουσα με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν και άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του έχει θετική και εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, καλώντας την ΕΕ να παρέμβει, ώστε η ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί «αναλόγως».

Ζήτησε την αποσαφήνιση των εξελίξεων της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας «με αποφασιστικότητα και διακριτικότητα χωρίς σκληρές δηλώσεις που θα προκαλέσουν ανησυχία».

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Γκίντερ Φερχόιγκεν απέφυγε να απαντήσει στις αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού, επισημαίνοντας όμως ότι είναι αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο και ότι τα σχέδια επίλυσης του προβλήματος, που υπάρχουν, μπορούν μέχρι τότε να πραγματοποιηθούν.

Ο Ισμαήλ Τζεμ μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα Ευρώπη - Τουρκία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και στη συνέχεια δείπνησε με τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας, Χαβιέ Σολάνα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη