You are here

Αυτοκίνητα: Μύδροι ενοικιαστών «Ζ» κατά του νομοσχεδίου

17/11/2003 14:05
Περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτων, καθώς το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη φορολογία οχημάτων εξακολουθεί να προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των άμεσα επηρεαζόμενων επιχειρήσεων.

Στις φωνές κατά του νομοσχεδίου, προστέθηκε και αυτή των ενοικιαστών αυτοκινήτων, των γνωστών «Z». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ο Σύνδεσμος Ενοικιαστών Αυτοκινήτων εξαπολύει μύδρους κατά της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί από τη μια θεωρεί τα «Z» ως αυτοκίνητα Δημόσιας Χρήσης σε θέματα ασφάλισης, τα εξαιρεί από τις εκπτώσεις που δικαιούνται τα εν λόγω οχήματα.

Ως αποτέλεσμα, αναφέρει η ανακοίνωση, τα «Z» πληρώνουν «4 φορές μεγαλύτερο ασφάλιστρο από το ιδιωτικό» αλλά «δεν δικαιούνται πλέον την έκπτωση των άλλων Δημόσιας Χρήσης Οχημάτων στα τέλη κυκλοφορίας και αυξάνουν τα τέλη αυτά κατά μέσον όρο 150%, για να τα εξισώσουν με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα». «Επίσης στα τέλη εγγραφής, προωθούν αύξηση του τέλους κατά τέσσερις ή πέντε φορές (μέσος όρος 450%).

«Μόνο η δική μας επιχείρηση» είπε στη StockWatch ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σάββας Σπύρου, «καλείται να επωμισθεί πρόσθετο οικονομικό βάρος £160,000 με βάση τις αλλαγές που προτείνονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο». Αντί £40,000 θα πληρώνουμε £200,000.

Η απάντηση της κυβέρνησης «στην έκκληση μας ότι οι αυξήσεις αυτές είναι δυσβάστακτες και άδικες είναι να χρεώσουμε περισσότερο τους τουρίστες – όπως που να υπήρχε αυτό το περιθώριο και οι ιδιωτικές μας επιχειρήσεις να μην το αντιλήφθηκαν» επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Οι ενοικιαστές των «Z» ζητούν να ισχύουν για τα αυτοκίνητα ενοικίασης τα τέλη εγγραφής και κυκλοφορίας που ισχύουν για τα άλλα οχήματα Δημόσιας Χρήσης. Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραθέτει το Σύνδεσμος, τα αυτοκίνητα «Z» αριθμούν γύρω στις 7.000 ενώ στον κλάδο δραστηριοποιούνται 300 επιχειρήσεις που εργοδοτούν γύρω στις 1500 οικογένειες.

«Δεν ζητούμε επιχορηγήσεις ούτε οφέλη για τους εαυτούς μας – ζητούμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε το επάγγελμα μας σε ανταγωνιστικά πλαίσια, εξασφαλίζοντας συνάλλαγμα και έσοδα για τον τόπο μας» καταλήγει ο Σύνδεσμος, του οποίου τα μέλη θα συνέλθουν εκτάκτως στις 5 το απόγευμα για συζητήσουν το θέμα και να πάρουν αποφάσεις.