You are here

Αύριο στην Κύπρο ο Λέοπολτ Μάουρερ

04/02/2002 17:03
Πιέζει για τα φορολογικά η ΕΕ

Φθάνει αύριο, αργά το απόγευμα, στην Κύπρο ο Επικεφαλής της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου Λέοπολτ Μάουρερ, συνοδευόμενος από τον πολιτικό του προϊστάμενο Μάϊκλ Λι, αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις Κύπρου, Τουρκίας, Μάλτας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Στο επίκεντρο των επαφών των δύο κοινοτικών αξιωματούχων, με την κυπριακή κυβέρνηση, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσπευση των διαδικασιών για την λήψη απόφασης για την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Λέοπολτ Μάουρερ και Μάϊκλ Λι, θα συναντηθούν μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας Γιώργο Βασιλείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι, να παρουσιάσουμε τις τελικές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την φορολογική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι το θέμα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια ενώπιον της βουλής. Στόχος της Διαπραγματευτικής Ομάδας, ανέφερε, είναι η παρουσίαση στους δύο αξιωματούχους της ΕΕ ενός «εγγράφου δέσμευσης» το οποίο θα αποτελεί ένα συγκερασμό των βασικών θέσεων κυβέρνησης και κομμάτων.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, διακόπτεται για δύο περίπου εβδομάδες, η συζήτηση για την φορολογική μεταρρύθμιση μεταξύ της αρμόδιας υπε-επιτροπής της βουλής και του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις κομμάτων και κυβέρνησης, επί του θέματος. «Ακούστηκαν οι κατ’ αρχήν θέσεις των δύο πλευρών, τώρα είναι ο χρόνος, αν όχι για διαμόρφωση τελικών θέσεων, τουλάχιστον τελικών προτάσεων», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Εν τω μεταξύ, ο Επικεφαλής της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου Λέοπολτ Μάουρερ θα απευθύνει χαιρετισμό, μεθαύριο Τετάρτη σε ημερίδα της ΣΕΚ με θέμα «Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδράσεις στην απασχόληση και στην κοινωνική ζωή των εργαζομένων».