You are here

Επείγουν τα κίνητρα για αναζωογόνηση ΧΑΚ

03/07/2021 06:01

Εισηγήσεις για το είδος των κινήτρων που μπορούν να συμβάλουν στην προσέλκυση εταιρειών για ένταξη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταθέτουν φορείς της αγοράς, τονίζοντας την ανάγκη τα κίνητρα να εφαρμοστούν σύντομα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά από συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου Μαρίνο Χριστοδουλίδη, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων με στόχο την ενθάρρυνση της ένταξης εταιρειών στο ΧΑΚ.

Την πρόθεση του Υπουργείου να παραχωρήσει φορολογικά κίνητρα για να εισαχθούν εταιρείες στο ΧΑΚ χαιρετίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο Επίτιμος πρόεδρος των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Λούης Κλάππας, ανέφερε στη StockWatch ότι τα οποιαδήποτε μέτρα εισάξει η κυβέρνηση για τη ενθάρρυνση εισαγωγής εταιρειών στο ΧΑΚ, ανάπλαση της χρηματιστηριακής αγοράς για την προσέλκυση ντόπιων επενδυτών αλλά και επενδυτών από το εξωτερικό, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να δρομολογηθούν αυτά τα μέτρα το συντομότερο δυνατό, διότι αυτό θα βοηθήσει την πιθανή επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, όπως είπε.

Σημαντική πτυχή της όλης διαδικασίας, σύμφωνα με τον κ. Κλαππα, είναι και η ανάπλαση της αγοράς ομολόγων τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών με ενθάρρυνση του αποταμιευτικού κλίματος του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.

Επεσήμανε ακόμα, ότι είναι σημαντική η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, δηλαδή του ΔΣ του ΧΑΚ, της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, του Υπουργείου Οικονομικών και των παραγόντων του ιδιωτικού τομέα.

Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές ως θετική εξέλιξη.

«Το ΧΑΚ θα πρέπει να στηριχθεί για να διαδραματίσει το ρόλο του στην οικονομία», δήλωσε στη StockWatch ο κ. Τσιακκής.

Σημείωσε ότι το ΧΑΚ «είναι ένας θεσμός μέσα από τον οποίο επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί να αντλήσουν κεφάλαια για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα και γενικά την ανάπτυξη των εργασιών τους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, σε μια περίοδο που τα επιτόκια είναι χαμηλά έως αρνητικά, η παραχώρηση κινήτρων ώστε επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα να έχουν μια εναλλακτική πηγή επενδύσεων, είναι κάτι θετικό και θα πρέπει να δοθούν φορολογικά ή άλλα κίνητρα για να κινητοποιηθούν αδρανή κεφάλαια και να μπουν μέσα στην οικονομία με θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Μπορούν να δοθούν φορολογικές απαλλαγές για ένα ποσοστό χρημάτων που επενδύονται ή μπορεί να είναι κάποιες φοροαπαλλαγές για τα κέρδη που προκύπτουν», σημείωσε ο κ. Τσιακκής.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε στη StockWatch, ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόθεση του Υπουργείου.

Ανέφερε ότι εδώ και χρόνια η ΟΕΒ προσπαθεί σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο για να δοθούν φορολογικά ή άλλα κίνητρα για να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα.

«Το ΧΑΚ είναι μια πολύ σημαντική μορφή άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις και καμία οικονομία δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη εάν δεν έχει ένα υγιές ισχυρό χρηματιστηριακό θεσμό», τόνισε ο κ. Αντωνίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, δήλωσε στη StockWatch πως οποιοδήποτε κίνητρο δοθεί από το κράτος για να δημιουργηθεί περισσότερη κινητικότητα στο ΧΑΚ και στις εισηγμένες εταιρείες, θα είναι θετικό.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται εξάλλου, τα πλάνα αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2022.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνει η επιλογή του Οίκου που θα αναλάβει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ.

Ο οίκος θα έχει στη διάθεση του 14 μήνες να υλοποιήσει τη διαδικασία. Ενδιαφέρον για την ανάληψη της εν λόγω εργασίας, είχαν δείξει πέντε οίκοι εμπειρογνωμόνων υποβάλλοντας σχετικές προσφορές.

Της Γεωργίας Χαννή