You are here

Επιταχύνεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα τέλη οχημάτων

02/10/2003 09:26

Πως θα κατηγοριοποιηθούν τα αυτοκίνητα


Μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο για τη μείωση της φορολογίας των καινούργιων οχημάτων. Το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί από τη διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Έργων, Μάρκο Κυπριανού και Κίκη Καζαμία αντίστοιχα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η μελέτη για τη μείωση των τελών επί των καινούργιων οχημάτων είναι στα τελευταία της στάδια. Σημείωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει μια ορθολογιστική αντιμετώπιση της φορολογίας των αυτοκινήτων η οποία θα δημιουργήσει προοπτικές για ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων στην Κύπρο για σκοπούς ασφάλειας, περιβάλλοντος και γενικότερα για πιο μειωμένη χρήση των καυσίμων.

Ο υπουργός Οικονομικών στο σημείο αυτό έδωσε με έμφαση το στίγμα της φιλοσοφίας που θα επικρατήσει στις προτάσεις της για μείωση των τελών των οχημάτων, που δεν είναι άλλο από τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους.

«Το κράτος δεν μπορεί να χάσει έσοδα κυρίως αυτή την περίοδο», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η μείωση των τελών των οχημάτων, δεν θα είναι μία πράξη απλή, αλλά θα συνοδευτεί από μία δέσμη συναφών αποφάσεων που θα δίδουν την ευχέρεια στο κράτος να έχει παράλληλους πόρους.

Στο σημείο αυτό πάντως ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην κοινοτική νομοθεσία που λήφθηκε προχθές από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την κατάργηση του μονοπωλίου της εισαγωγής καινούργιων αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι στην Κύπρο θα παύσει να λειτουργεί το μονοπώλιο του ενός και μόνου εισαγωγέα καινούργιων οχημάτων. Ο Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή θα δώσει ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα και ευκαιρίες στον καταναλωτή για να αγοράζει σε πιο χαμηλές τιμές το καινούργιο αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ, διασταυρωμένες πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η κοινή τεχνοκρατική μελέτη των υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών για τη μείωση των τελών των αυτοκινήτων έχει προβεί σε κατηγοριοποίηση των οχημάτων βάσει του κυβισμού τους. Η κατηγοριοποίηση των οχημάτων είναι από:

0 - 1500 κυβικά
1500 – 1700 κυβικά
1700 – 2000 κυβικά
2000 – 2600 κυβικά
2600 και άνω

Η επιβολή των τελών θα γίνει λοιπόν ανάλογα του κυβισμού αλλά εν πάση περιπτώσει η μείωση θα είναι μάλλον εμφανής στα μικρού κυβισμού οχήματα και σχεδόν ανύπαρκτη στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Ενδεικτικά προτείνεται η επιβολή φόρου στα οχήματα 1500 κυβικών μέχρι και 50 σεντ το κυβικό με μέγιστη φορολογία 700 λιρών σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα 2600 κυβικών και άνω για τα οποία η μείωση θα είναι όπως προαναφέραμε ελάχιστη.