You are here

Μέχρι 15% η μείωση στα τέλη οχημάτων

18/09/2003 07:33
Οι τεχνοκρατικές ομάδες των υπουργείων Συγκοινωνιών και Οικονομικών που επεξεργάζονται τις προτάσεις για μείωση των καταναλωτικών φόρων για τα καινούργια οχήματα ολοκληρώνουν το απόγευμα το εισηγητικό τους πλαίσιο.

Όπως έγραψε πριν από λίγες μέρες η StockWatch, η τεχνοκρατική μελέτη θα τεθεί ενώπιον των υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών οι οποίοι στη συνέχεια θα την παρουσιάσουν στον Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση. Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Κίκης Καζαμίας δήλωσε χθες στη StockWatch ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στο όλο θέμα πριν από το τέλος του μήνα, απέφυγε όμως να πει περισσότερα θεωρώντας ότι το θέμα έχει καταστεί ιδιαίτερα ευαίσθητο.

« Ο πολίτης θα ενημερωθεί αμέσως μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου» σημείωσε ο κ. Καζαμίας για διευκρινίσει για άλλη μία φορά:
«Ήδη υπάρχει σοβαρή σύγχυση επί του όλου θέματος λόγω κυρίως κάποιων προτάσεων συγκεκριμένου κόμματος (ΔΗΣΥ) όμως θα ήθελα για επαναλάβω ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις των συντελεστών των φόρων κατανάλωσης των καινούργιων οχημάτων στο πλαίσιο των εισηγήσεων του εν λόγω κόμματος. Η κυβέρνηση κάνει τις δικές της αξιολογήσεις και μελέτες και θα ληφθούν αποφάσεις που δεν θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα του κράτους και κατά δεύτερο λόγο τα συμφέροντα του καταναλωτή».

Ελεγμένες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η μείωση των συντελεστών των φόρων κατανάλωσης των καινούργιων οχημάτων θεωρείται δεδομένη, ωστόσο αυτή ενδέχεται να συνδυασθεί και με τη δέσμη της αύξησης διαφόρων τελών που επίσης προτίθεται να ανακοινώσει λίγο πριν από το τέλος του έτους η κυβέρνηση. Το ύψος της μείωσης των φόρων κατανάλωσης για τα οχήματα δεν θα ξεπερνά το 15% και σε αυτά θα περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα «έξτρα» των οχημάτων που σήμερα υπόκεινται σε ειδική φορολογία. Η κοινή πρόταση των υπουργείων Oικονομικών και Συγκοινωνιών για τα οχήματα αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Του Λεύκου Χρίστου