You are here

Σύγχυση στην αγορά από δημοσίευμα για αυξήσεις

16/09/2003 11:16
Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει

Σύγχυση προκαλούν στην αγορά πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για αυξήσεις από την ερχόμενη Παρασκευή στα πετρελαιοειδή, αυτοκίνητα, τσιγάρα, οινοπνευματώδη ποτά, ορυκτέλαια και αναψυκτικά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στη Stockwatch, διαψεύδει ως ανυπόστατο σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται σε σειρά ανατιμήσεων σε καύσιμα και σε άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα κατατεθεί στη Βουλή προς έγκριση την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, τονίζει ότι σχετικό «εναρμονισιακό νομοσχέδιο» που κατατέθηκε χθες στη βουλή, προνοεί την αλλαγή του συστήματος μηχανισμού για τον τρόπο υπολογισμού των συντελεστών, ώστε να εφαρμόζεται και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας το σύστημα που απαιτούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. «Οι συντελεστές στις τιμές των προϊόντων παραμένουν οι ίδιοι και οι αριθμοί στις τιμές οι οποίοι αναφέρονται στο δημοσίευμα (σ.σ. με τις «νέες» τιμές αυξήσεων) είναι αυτοί που ισχύουν και εφαρμόζονται σήμερα» επεσήμανε εμφαντικά.

Αυτό που προβλέπεται είναι μόνο η αλλαγή του μηχανισμού και το σχετικό νομοσχέδιο είναι μεταξύ των 50 τελευταίων νομοσχεδίων που απομένουν για ψήφιση από τη βουλή, στα πλαίσια της πλήρους εναρμόνισης με την ΕΕ, σημειώνει.

Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της StockWatch, άλλες πηγές του ΥΠΟΙΚ, διευκρίνιζαν ότι δεν αποκλείεται στο σύντομο μέλλον («ίσως εντός του χρόνου ή αρχές του 2004») να υπάρξουν ανατιμήσεις (και) στα είδη που αναφέρονται στο δημοσίευμα, αλλά όπως σημειώνουν, αυτές οι αυξήσεις θα γίνουν για σκοπούς εναρμόνισης με τους χαμηλότερους συντελεστές που ισχύουν στην ΕΕ και στα πλαίσια πάντως, της φορολογικής μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης και των ρυθμίσεων που προβλέπονται ρητώς σε αυτήν.

«Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα που καμία σχέση δεν έχει με τους αριθμούς και τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον τύπο», ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ.

Όπως άλλωστε πληροφορούμαστε, σε σχετική διάψευση πιθανόν να προβεί εντός ολίγου ο υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Κίκης Καζαμίας, σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες του δημοσιεύματος που αφορούν το υπουργείο του.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέο φορολογικό πακέτο το οποίο θα κατατεθεί στο Βουλή προς έγκριση την ερχόμενη Παρασκευή. Οι νέες φορολογίες αφορούν τα πετρελαιοειδή, ορυκτέλαια, τα αυτοκίνητα, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα αναψυκτικά. Όπως γράφει, οι μεγαλύτερες φορολογίες αφορούν στο πετρέλαιο και στ’ αυτοκίνητα, με τα οχήματα πάνω από 1600 κυβ. να επιβάλλεται πρόσθετος ειδικός φόρος από £475 μέχρι και £2.575.

Του Κυριάκου Κυριακίδη