You are here

Διπλό χαράτσι στα ακίνητα

23/04/2004 15:32

• Αυξάνονται τα τέλη μεταβίβασης μεταξύ συγγενών
• Αποφασίζεται η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα
• Έντονες οι αντιδράσεις στις προθέσεις της κυβέρνησης


Νομοσχέδιο για αύξηση των τελών μεταβίβασης ακινήτων βρίσκεται ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρήστου και του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού. Παράλληλα, την επόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Παρά το ότι η επιβολή του ΦΠΑ ήταν αναμενόμενη, η ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης, προκάλεσε την έκπληξη στους επιχειρηματικούς κύκλους, που ανέμεναν ότι η επιβολή ΦΠΑ θα συνοδευόταν από μερική απάλειψη άλλων φορολογιών.

Το νομοσχέδιο γα τα τέλη μεταβίβασης μεταξύ συγγενών ετοιμάστηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Τις διατάξεις του εξήγησε σήμερα ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ανδρέας Χριστοδούλου. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, o Ανδρέας Χριστοδούλου ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε περίπτωση έγκρισής του, στην ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

Τα τέλη για μεταβιβάσεις ή πωλήσεις ακινήτων από γονείς προς τέκνα θα επιβαρύνονται πλέον με τέλος 0,5% επί της αξίας του 1980 αντί με 4% επί της εκτιμημένης αξίας του 1920, όπως δηλαδή ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα τέλη για μεταβίβασης ή πωλήσεις μεταξύ συγγενών τρίτου βαθμού, θα αυξηθούν σε 1% επί της εκτιμημένης αξίας του 1980 αντί 8% επί της εκτιμημένης αξίας του 1920.

Συνέπεια της αλλαγής των συντελεστών υπολογισμού των τελών μεταβίβασης, προβλέπεται ότι το ποσό που στην πραγματικότητα καταβάλλει ο πολίτης θα διπλασιαστεί, και θα καλύπτει των λειτουργικών εξόδων για τη μεταβίβαση.

Την Τετάρτη ο ΦΠΑ...

Η ανακοίνωση για την αύξηση των μεταβιβαστικών τελών έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν την αναμενόμενη επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα. Όπως ανέφερε στη StockWatch o εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη θα συζητηθεί το ζήτημα επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Η συζήτηση θα περιστραφεί, όχι μόνο γύρω από το είδος των ακινήτων που τελικά θα επιβαρυνθούν αλλά και για τους σχετικούς συντελεστές. Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις τη Δευτέρα.

Τι δεν αλλάζει...

Πάντως, τα τέλη μεταβίβασης στις καθημερινές αγοραπωλησίες, διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Χριστοδούλου, δεν θα αυξηθούν. Παραμένουν δηλαδή στο 3% για αξία ακινήτου μέχρι £50 χιλιάδες, 5% για αξία 50 χιλιάδες μέχρι £100 και 8% για αξία από 100 χιλιάδες και άνω. Πρέπει να σημειωθεί πως η φημολογία περί αύξησης των τελών μεταβίβασης όπως και επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, οδήγησε σε «αθρόα προσέλευση στα κατά τόπους γραφεία του Κτηματολογίου», σύμφωνα με τον Ανδρέα Χριστοδούλου.

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες

Η ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει τα μεταβιβαστικά τέλη προκάλεσε την άμεση αντίδραση των επιχειρηματιών του κλάδου. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα δεν συνοδεύονται από κατάργηση του τέλους μεταβίβασης για αγοραπωλησίες ακινήτων. Η επιβολή πολλαπλών φορολογιών, ανέφερε, θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την αγορά ακινήτων. «Αναμέναμε την εισαγωγή του ΦΠΑ, όπως και το ότι η κυβέρνηση θα καταργούσε τα τέλη μεταβίβασης», ανέφερε. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, επανέλαβε, την υστάτη, αιτήματα που υπέβαλε πρόσφατα ο σύνδεσμός του για τον ΦΠΑ. Ο σύνδεσμος ζητά να εξαιρεθούν τα έργα που θα έχουν εξασφαλίσει πριν την 1η Μαΐου άδεια οικοδομής από την επιβολή ΦΠΑ, μιας και αυτό θα ανέτρεπε τον σχεδιασμό πολλών πολιτών και επιχειρηματιών. Επιπρόσθετα, ζήτησε όπως ληφθούν ορισμένες κοινωνικές παράμετροι υπ’ όψιν κατά την ετοιμασία της νομοθεσίας ούτως ώστε να εξαιρείται μέχρι την αξία των £100 χιλιάδων λιρών η πρώτη κατοικία από την επιβολή ΦΠΑ ή και να επιβάλλεται σε αυτή μειωμένος συντελεστής, να καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος κ.ά.

Του Στέλιου Ορφανίδη