You are here

Καπέλο φόρου στους νέους αγοραστές γης

02/06/2016 06:58
Τα φορολογικά βάρη από τους υφιστάμενους σε νέους αγοραστές ακινήτων, μεταφέρει η κυβέρνηση, με τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού για μείωση των ετήσιων φόρων ακινήτων κατά €58 εκ. και επιβάρυνση με ΦΠΑ €24 εκ. των αγοραπωλησιών οικοπέδων.

Αν και ο ΦΠΑ θα επιβάλλεται μόνο σε εμπορικές πράξεις, και όχι σε πράξεις μεταξύ ιδιωτών, αναμένεται να επηρεάσει όλες τις αγορές οικοπέδων από επιχειρηματίες ανάπτυξης, επηρεάζοντας την αγορά ακινήτων σε μια περίοδο εύθραυστης ανάκαμψης.

Για να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση πρότεινε μείωση των υφιστάμενων φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας από €103 εκ. σε €45 εκ.

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τη μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στη βάση ενιαίου συντελεστή της τάξης του 0,5 τοις χιλίοις αντί 1 τοις χιλίοις που είχε αρχικά προταθεί από τον περασμένο Ιούλιο και κατατέθηκε σχετική πρόταση στη βουλή. Καταργείται επίσης το δημοτικό και κοινοτικό τέλος, απαλλάσσονται εντελώς οι μικροιδιοκτήτες και μονιμοποιούνται οι μειώσεις στα μεταβιβαστικά τέλη και οι εκπτώσεις σε όσους πληρώνουν γρήγορα.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαικό κεκτημένο προτείνει, με τη νέα της πρόταση, την επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή ύψους 19%, πάνω στην αξία του οικοπέδου, κάτι το οποίο θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε ο υπουργός οικονομικών, να είχε εφαρμόσει από το 2008.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε χθες ότι η επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων οικοδομήσιμης γης θα αγγίζει μόνο τις περιπτώσεις εμπορικών συναλλαγών.

Ωστόσο, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης εκτιμούν ότι το νέο αυτό μέτρο φορολογίας θα επηρεάσει τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων που κατά βάση αγοράζουν οικόπεδα από επαγγελματίες του τομέα, οι οποίοι αξιοποιούν μεγάλες εκτάσεις γης τις οποίες οικοπεδοποιούν για καθαρά εμπορικούς σκοπούς.

Υποστηρίζουν ότι το υπουργείο οικονομικών ενώ παρέχει ελαφρύνσεις προς τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες ακινήτων,την ίδια ώρα βάζει στην άλλη τσέπη σημαντικά έσοδα από την επιβολή του ΦΠΑ από αγοραπωλησίες οικοπέδων.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι το εν λόγω εναρμονιστικό φορολογικό μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για χιλιάδες νέους ανθρώπους να προχωρήσουν σε αγορά οικοπέδου για την ιδιοκατοίκηση τους.

Διερωτήθηκαν γιατί δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη κατά πόσο τα φορολογικά μέτρα που ισχύουν για την πρώτη κατοικία θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει σήμερα για την πρώτη κατοικία είναι 5%. Ο συντελεστής αυτός ισχύει και για τους ξένους επενδυτές ακίνητης περιουσίας, ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την προσέλκυση τους.

Πάντως, η πρώτη ανάγνωση της φορολογικής μεταρρύθμισης για τα ακίνητα σκόρπισε ανησυχία και φαίνεται ότι εκ των πραγμάτων θα δοθεί μάχη εντός του κοινοβουλίου, αν ληφθεί υπόψη ότι τα επτά από τα οκτώ κόμματα ανήκουν στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, κατά τη συζήτηση πέρσι της κυβερνητικής πρότασης στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, οι πλείστοι βουλευτές είχαν αξιώσει από το υπουργείο οικονομικών να υιοθετήσει κλιμακωτούς συντελεστές, ανάλογα με την αξία του ακινήτου και να αποφευχθεί ρύθμιση στη βάση του ενιαίου συντελεστή.

Η πρόταση δεν υιοθετήθηκε από τη βουλή και αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου τους επόμενους μήνες, ώστε να ρυθμιστεί η φορολογία που θα ισχύσει το φθινόπωρο, όταν πληρώνεται ο φόρος για το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση καλείται από τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα να επανεξετάσει το πακέτο της πρότασης, σε συνεννόηση με τη νομοθετική εξουσία για να μετριαστούν, όπως λένε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις με το δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα για την πρώτη κατοικία.

Συνοπτικά η νέα πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει τις ακόλουθες ρυθμίσεις.

Επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στη βάση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης της τάξης του 0.5‰, αντί 1.0‰ που είχε αρχικά προταθεί.

Διατήρηση των ποσοστών έκπτωσης ύψους 20% για έγκαιρη ηλεκτρονική πληρωμή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας μέσω διαδικτύου ή μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και έκπτωση ύψους 17.5% για έγκαιρη πληρωμή στα ταμεία του τμήματος φορολογίας.

Φορολογίες ύψους μέχρι €25 ανά ιδιοκτήτη που προκύπτουν από την ενιαία φορολόγηση, δεν θα απαιτούνται ούτε θα καταβάλλονται.

Πλήρης κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους που επιβάλλεται σε επίπεδο αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, ως είχε αρχικά προταθεί.

Μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 50% για όλες τις πωλήσεις ακινήτων.

Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή ύψους 19% στις αγοραπωλησίες «γηπέδων προς οικοδόμηση».