You are here

Οφέλη από πράσινες μεταρρυθμίσεις

13/03/2015 11:41
Στις προοπτικές «πράσινων» φορολογικών μεταρρυθμίσεων για την οικονομία αναφέρεται ο α αναπληρωτής καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Ζαχαριάδης.

Σε μελέτη του που δημοσιεύεται στην τελευταία έκδοση του ενημερωτικού δελτίου «Οικονομική Έρευνα» του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντικοί φόροι μπορούν να αποφέρουν τόσο οικονομικά όσο και οικολογικά οφέλη.

«Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ευρωπαϊκών κρατών προέρχεται από τη φορολόγηση της εργασίας και του εισοδήματος. Δραστηριότητες που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή ξοδεύουν σπάνιους φυσικούς πόρους δεν συνεισφέρουν ιδιαίτερα στα δημόσια έσοδα. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ επιβραβεύει την κατάχρηση των φυσικών πόρων. Μια «πράσινη» φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα. Σε αντίθεση με τους φόρους εισοδήματος και κατανάλωσης, τον ΦΠΑ ή τις ασφαλιστικές εισφορές, οι περιβαλλοντικοί φόροι στρεβλώνουν λιγότερο την οικονομική δραστηριότητα και μειώνουν τη χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων», τονίζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι επίκαιρη και στην Κύπρο, καθ’ ότι η χώρα αφενός χρειάζεται μέτρα που θα τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και αφετέρου είναι δεσμευμένη να συμμορφωθεί με τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις εντός της ΕΕ.

«Οι «πράσινοι φόροι» μπορούν να συμβάλουν και στους δύο αυτούς στόχους. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο για να υιοθετήσουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις», τονίζει.