You are here

ΑΚΕΛ Vs Κυβέρνησης για φορο-μεταρρύθμιση

31/07/2002 23:58
Την κατηγορεί για σήψη και διαφθορά

Μιλά για «κλαψουρίσματα» του Υπ. Οικονομικών


Για κακοδιαχείριση, σήψη, διαφθορά και ανικανότητα στη διαχείριση αναπτυξιακών έργων κατηγορεί την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ, κάνει αναφορά σε «κλαψουρίσματα» του υπουργού Οικονομικών στις συζητήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ στις έντονες επικρίσεις του Πρόδρομου Προδρόμου περί τριτοκοσμικής δημαγωγίας και περί απόπειρας οικειοποίησης της φορολογικής μεταρρύθμισης, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι ο ΔΗΣΥ είναι το μόνο κόμμα το οποίο δεν υπέβαλε προτάσεις επειδή «καλυπτόταν από τις προτάσεις της κυβέρνησης».

Στους ίδιους λοιπόν υψηλούς τόνους, ανταπάντησε το απόγευμα ο Σταύρος Ευαγόρου εκ μέρους του ΑΚΕΛ, στα όσα ανέφεραν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου και ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης το μεσημέρι αναφορικά με χθεσινή ανακοίνωση αλλά και σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Νίκου Κατσουρίδη για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, μια είδηση η οποία δεν έχει σχέση με τις προεκλογικής σκοπιμότητας αντιπαραθέσεις, είναι η θέση του κ. Ευαγόρου ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ουσιαστικά «δεσμευμένος» στη βάση πάγιων θέσεων που έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια τα κόμματα της Τριμερούς, για να προχωρήσει – εφόσον εκλεγεί στον προεδρικό θώκο - σε φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας.

Απαντώντας σε παρατήρηση προηγούμενης αναφοράς του, κατά πόσον το ΑΚΕΛ προτίθεται να υποδείξει στον κ. Παπαδόπουλο να συμπεριλάβει στις προγραμματικές του θέσεις τη φορολόγηση της Εκκλησίας, ο κ. Ευαγόρου είπε χαρακτηριστικά: «Είναι θέση αρχής ότι η Εκκλησία η οποία έχει τεράστιο μετοχικό κεφάλαιο σε τράπεζες, έχει τεράστιο μετοχικό κεφάλαιο σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αγοράζει και πωλεί καθημερινά γη την οποία μεταβιβάζει, και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, δεν πρέπει να κρύβεται πίσω το Σύνταγμα και αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να φορολογούνται».

Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε τη λύπη του ιδιαίτερα για το ύφος των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών και την οξύτητα με την οποία «επετέθη» στο ΑΚΕΛ, είπε ότι οι δηλώσεις Προδρόμου «δεν τιμούν κανένα» και απέρριψε τη θέση του Τάκη Κληρίδη ότι «η στάση του ΑΚΕΛ στην όλη διαδικασία υπήρξε λαϊκίστικη» υποβάλλοντας συνεχώς προσκόμματα που καθυστέρησαν σημαντικά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Ευαγόρου, στην αρχή των συζητήσεων υπήρξε «ιδιαίτερα σκληρή και κουμπωμένη» προσθέτοντας ότι στις συζητήσεις για εισαγωγή αντισταθμιστικών μέτρων και κοινωνικών παροχών με κόστος για το Κράτος «είχαμε πολύ τακτικά κλαψουρίσματα του υπουργού Οικονομικών για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Και αυτή η τακτική συνεχίζεται και σήμερα», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση υλοποιεί σκόπιμα και με πρόθεση μόνο το 65% των αναπτυξιακών έργων, εφαρμόζοντας αυστηρή πολιτική για να πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Μελετών της ΚΕ του ΑΚΕΛ και εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής υποστήριξε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έγιναν «αγνώριστες» με τις τροποποιήσεις που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έγιναν αποδεκτές. Κατηγορώντας το ΔΗΣΥ ότι «σήμερα αναφέρεται σε δικές του προτάσεις, οι οποίες δεν υπήρχαν» και πως ότι όταν τα κόμματα της Τριμερούς προχώρησαν στην εξαγγελία των δικών τους προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, «ο ΔΗΣΥ με πολύ βεβιασμένη, όσον αφορά στην επιστημονική επεξεργασία, έδωσε στη δημοσιότητα αρκετά μετά τις δικές του προτάσεις».

«Κατά συνεπεία δεν μπορούν να μιλούν ούτε για αντιγραφή αλλά ούτε και για
προσπάθεια οικειοποίησης», επεσήμανε ο κ. Ευαγόρου, προσθέτοντας ότι κατά 80% με 85% η κυβέρνηση υιοθέτησε τις εισηγήσεις της Τριμερούς. Είπε ακόμη, ότι σε χθεσινή ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ παραδεχόταν «ότι η φορολογική μεταρρύθμιση, όπως έχει ψηφισθεί, αποτελεί προϊόν συμβιβασμού». Είπε ότι ο ΔΗΣΥ υποστήριξε με πάθος την πρόταση της κυβέρνησης.

Τέλος, προκάλεσε την κυβέρνηση για τους νόμους που πρόσφατα ψήφισε η βουλή και η κυβέρνηση απειλεί να τα αναπέμψει ως αντισυνταγματικά, «να καταθέσει άμεσα νομοσχέδια και μείς θα τα ψηφίσουμε».

Τάκης Κληρίδης

Τι είχε πει όμως ο υπουργός Οικονομικών, που προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΚΕΛ; Κατ’ αρχάς, ο Τάκης Κληρίδης, υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ βλέποντας τη θετική αντιμετώπιση του κόσμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, "προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα ευνοϊκά για το σύνολο του κυπριακού λαού μέτρα" που περιέχονται στη μεταρρύθμιση.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη στάση του ΑΚΕΛ κατά την όλη διαδικασία «λαϊκίστικη» ισχυριζόμενος ότι «τα προσκόμματα που προέβαλλε συνεχώς καθυστέρησαν σε σημαντικό βαθμό τα ανακουφιστικά και βελτιωτικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης", προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ "παραγνώρισε την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών στη φορολογική μεταρρύθμιση και μηδένισε τη συμβολή των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια".

Στην περίπτωση που υιοθετούνταν οι στόχοι και οι προτάσεις του ΑΚΕΛ, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτινασσόταν σε επίπεδα απαράδεκτα, ανατρέποντας έτσι την ομαλή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη "αν ασχολούμασταν περισσότερο με τεχνοκρατικά επίπεδα παρά με λαϊκίστικες προσεγγίσεις".

"Το ΑΚΕΛ άρχισε την χθεσινή διάσκεψη Τύπου λέγοντας ότι οραματίζεται ένα δίκαιο, φιλολαϊκό, κοινωνικά ευαίσθητο φορολογικό σύστημα. Μπορεί να συνεχίσει να οραματίζεται. Εμείς το έχουμε ήδη κάνει πραγματικότητα", κατέληξε ο Τάκης Κληρίδης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη