You are here

Ο Κουφοντίνας, το τρίο «Νίκος» και τα μνημεία ανευθυνότητας (2)

31/07/2002 14:21
Για τριτοκοσμική δημαγωγία κατηγορεί ο ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο ΔΗΣΥ, άλλοτε με σκληρούς χαρακτηρισμούς, ενίοτε με ειρωνικά σχόλια, αλλά και με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων και γεγονότων για τις θέσεις του ιδίου του κόμματος, της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου απορρίπτοντας τις θέσεις που διατύπωσε χθες κατά κύριο λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου, ότι δηλαδή είναι οι παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ που οδήγησαν σε περισσότερα ωφελήματα και παροχές για τον απλό πολίτη, σε σύγκριση με τις σκληρές αντιλαϊκές αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε σε δείγματα «τριτοκοσμικής δημαγωγίας» και ανευθυνότητας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, «τόσο σε οικονομικά μεγέθη όσο και σε πολιτική εμβέλεια», αποτελεί προϊόν ομοφωνίας κατά 95% μεταξύ κυβέρνησης και των τεσσάρων μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία διακινείται και αναδιανέμεται ένα ποσό 800 εκ. λιρών και δίνονται κοινωνικές παροχές πέραν των 300 εκ. λιρών. Επέκρινε μάλιστα με δριμύτητα, τον εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκο Κατσουρίδη, για «αξιολύπητη μανία μεροληψίας» η οποία δεικνύει ότι στο ΑΚΕΛ δεν αρέσει η συνεργασία και η συναίνεση (σ.σ. η οποία επετεύχθη στη φορολογική μεταρρύθμιση) και δεν βολεύει τα σχέδια του να «περάσει» τον υποψήφιο που επέλεξε για τις προεδρικές εκλογές, αφού η φορολογική μεταρρύθμιση απέδειξε όπως ισχυρίσθηκε, ότι «είναι ένα ζωντανό και απτό παράδειγμα ότι μπορεί να δουλέψει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ευρείας αποδοχής».

«Γι’ αυτό βγήκαν στην επίθεση», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, με μπροστάρη το Νίκο Κατσουρίδη, μαζί με το Νίκο Κλεάνθους και το Νίκο Πιττοκοπίτη, που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν «το τρίο Νίκος» που θα παίξει στα ΜΜΕ τους επόμενους μήνες στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας.

Αμέσως μετά ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν τυχαίο που στη χθεσινή διάσκεψη τύπου του ΑΚΕΛ αντί να μιλά ο Σταύρος Ευαγόρου που μετείχε ως μέλος στις διαβουλεύσεις της επιτροπής Οικονομικών με την κυβέρνηση, το λόγο είχε ο κ. Κατσουρίδης για να προσθέσει με ειρωνεία: «Αναλαμβάνουν πλέον οι επαγγελματίες, όχι της οικονομικής, αλλά μιας άλλης πολιτικής... γι αυτό βγήκαν στην επίθεση. Βγήκε ο κ. Κατσουρίδης και κτυπά δεξιά κι αριστερά πιστεύοντας ότι μπορεί να τα χαλάσει όλα. Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Κατσουρίδης, μήπως ο Κουφοντίνας;». (σ.σ. ο Κουφοντίνας είναι στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη ο οποίος καταζητείται).

Στη συνέχεια ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε σε ένα προς ένα και στα 18 σημεία κοινωνικών και αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία καταγράφονται και στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τα οποία έγινε λόγος από τον κ. Κατσουρίδη ότι το ΑΚΕΛ «κατάφερε» να συμπεριληφθούν στη φορολογική μεταρρύθμιση. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

1. Η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 λίρες ήταν πρόταση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και όχι του ΑΚΕΛ, παραπέμποντας στα πρακτικά της υπο-επιτροπής Οικονομικών, προτού γίνει η Τριμερής συνεργασία.
2. Στη θέση ΑΚΕΛ ότι με δική του πρωτοβουλία διατηρήθηκαν μια σειρά από εκπτώσεις τις οποίες ήθελε να καταργήσει η κυβέρνηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι πως όλα τα κόμματα μαζί είχαν αποφασίσει από το 1995-1996 ότι σταδιακά θα εγκαταλειφθεί το παλαιότερο σύστημα εκπτώσεων και πιστώσεων σε ένα σύστημα απευθείας παροχών. «Παραπλανητικά», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, το ΑΚΕΛ μιλά για εκπτώσεις, αφού αυτές διατηρούνται εκτάκτως για άλλα δύο χρόνια, μέχρις ότου εφαρμοσθεί πλήρως το νέο καθεστώς του Φόρου Εισοδήματος.
3. Η εισαγωγή της συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής κάθε άλλο παρά πρόταση του ΑΚΕΛ ήταν, αλλά προέκυψε ως παράγωγο της κυβερνητικής πρότασης για πρόσθετη εισφορά των εργοδοτών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
4. Η πρόταση για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα ήταν εισήγηση των ΕΔΗ, που μετέχουν στην κυβέρνηση Κληρίδη.
5. Η νομοθεσία για κάθετη μείωση της φορολογίας επί των αυτοκινήτων είναι πολύ πλησιέστερη στις προτάσεις του ΔΗΣΥ παρά του ΑΚΕΛ.
6. Την αύξηση των επιδομάτων των εθνοφρουρών την προώθησαν όλες οι πλευρές, με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.
7. Η πρόταση για αύξηση των συντάξεων και του δημοσίου βοηθήματος υπήρχαν από τη πρώτη στιγμή στις κυβερνητικές εισηγήσεις.
8. Οι προτάσεις για επιστροφή της επιβάρυνσης του ΦΠΑ και σε πετρέλαιο για τους αγρότες ήταν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και κοινή θέση όλων των κομμάτων, την οποία θέλει το ΑΚΕΛ, όπως είπε, να παρουσιάσει ως δικό του επίτευγμα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη