You are here

Το 25% συμπλήρωσε φορολογική δήλωση

21/06/2022 11:31

Μόλις περίπου 25% των φορολογουμένων επεξεργάστηκαν μέχρι τις 20 Ιουνίου τη δήλωση εισοδήματος ατόμου χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021, ενώ, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης είναι η 31η Ιουλίου του 2022.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, ο οποίος πρόσφατα έχει διοριστεί από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) στη θέση του Εφόρου Φορολογίας, με ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2022, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου του 2022 έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση 71.000 φορολογούμενοι (64.000 μισθωτοί και 7.000 αυτοεργοδοτούμενοι), από τους οποίους οι περίπου 59.500 έχουν υποβάλει οριστικά τις δηλώσεις τους και οι 11.500 έχουν τις δηλώσεις τους σε προσωρινή παραλαβή. 

Σημείωσε ότι για το φορολογικό έτος 2020 ο αριθμός των φορολογουμένων που υπέβαλαν δήλωση εισοδήματος ατόμου χωρίς λογαριασμούς ήταν περίπου 280.000.

Ο κ. Μαρκίδης προέτρεψε τους φορολογουμένους όπως προχωρήσουν στη συμπλήρωση και οριστική υποβολή της δήλωσης τους και «να μην αναμένουν τις τελευταίες μέρες υποβολής της δήλωσης για να το πράξουν».

Αναφέροντας ότι η δήλωση εισοδήματος ατόμου χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021 έχει αναρτηθεί έγκαιρα, από τις αρχές Απριλίου στο Σύστημα TAXISnet.

Σημείωσε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021 και για την πληρωμή του οφειλόμενου φόρου χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις είναι η 31η Ιουλίου 2022.

Πρόσθεσε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος ατόμου για το φορολογικό έτος 2021 έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοεργοδοτούμενοι των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021, υπερβαίνει το ποσό των €19.500.

Αναφερόμενος σε μια νέα εξέλιξη σε σχέση με τη δήλωση, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι από φέτος στη δήλωση βρίσκονται προ-συμπληρωμένα, εκτός από τα στοιχεία συντάξεων και αυτοεργοδοτουμένων, φόρου εισοδήματος που παρακρατήθηκε για συνταξιούχους και αυτοεργοδοτούμενους και ΓεΣΥ από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και τα στοιχεία συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο.

Πρόσθεσε ότι «τα εν λόγω στοιχεία επιτρέπουν τη συμπλήρωση της δήλωσης χωρίς την ανάγκη χρήσης σχετικών πιστοποιητικών από συνταξιούχους και αυτοεργοδοτούμενους από τις δημόσιες υπηρεσίες».

«Με τις αλλαγές που έγιναν φέτος και τα προηγούμενα χρόνια μαζί με όλους τους αυτοματισμούς, η διαδικασία υποβολής δήλωσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έχουν εξοικειωθεί με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών Δηλώσεων, ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση της Δήλωσης από Συνταξιούχους και Μισθωτούς με εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, είναι ελάχιστος», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Φορολογίας, μέσω της Δήλωσης στο Μέρος 1, δίνεται η ευκαιρία στους φορολογούμενους να ελέγξουν τα στοιχεία επικοινωνίας και να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση τους εάν χρειάζεται, ενώ στο τελευταίο μέρος πριν τον Υπολογισμό Φόρου, όπως είπε, «απαιτείται η καταχώρηση απαραίτητων στοιχείων για την ταυτοποίηση των φορολογουμένων ενόψει της προσεχούς υλοποίησης του νέου μηχανογραφικού συστήματος Tax For All».

Ανέφερε ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη εγγραφεί στο TAXISnet θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει χάσει ή έχει ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, όπως εξήγησε, η ανάκτηση και αποστολή νέων κωδικών γίνεται αυτόματα μέσω της ιστοσελίδας TAXISnet (https://taxisnet.mof.gov.cy).