You are here

Ακέφαλο το τμήμα φορολογίας

08/06/2021 15:31

Ακέφαλο είναι από χθες το Τμήμα Φορολογίας, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για ακύρωση του διορισμού του Εφόρου Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη.

Το Διοικητικό Δικαστήριο είχε κρίνει ως αντισυνταγματικό τον διορισμό του Εφόρου Φορολογίας. Στη συνέχεια η Δημοκρατία άσκησε έφεση, την οποία όμως απέρριψε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση καθιστά ορατό τον κίνδυνο ακύρωσης αποφάσεων του εφόρου και απώλειας εσόδων του κράτους, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει κατά καιρούς βουλευτές και άλλοι φορείς.

Η ΠΑΣΥΔΥ κατέθεσε από το 2016 αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του διορισμού του εφόρου φορολογίας Γιαννάκη Λαζάρου και του βοηθού εφόρου Φορολογίας Ιωάννη Τσαγκάρη υποστηρίζοντας ότι ήταν αντισυνταγματικοί και υποδεικνύοντας ότι αποκλειστική αρμοδιότητα για διορισμούς σε θέσεις του Δημόσιου έχει η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).  

Το Διοικητικό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η απόφαση που εκδόθηκε, βάσει του άρθρου 4(1) του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου(Ν.70(Ι)/2014), το οποίο εναποθέτει την εξουσία για διορισμό Εφόρου Φορολογίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, αντί στην Ε.Δ.Υ. ήταν κατά παράβαση των άρθρων 122-125 του Συντάγματος.

Την απόρριψη της έφεσης αναμένεται να ακολουθήσει νέα απόφαση του Ανωτάτου για τους Βοηθούς Εφόρους, για τους οποίους ασκήθηκε επίσης έφεση εκ μέρους της Δημοκρατίας. Η απόφαση για τον Έφορο ενδεχομένως να αποτελέσει προάγγελο για τις περιπτώσεις των Βοηθών Εφόρων.

Μετά τις εξελίξεις σε σχέση με την απόφαση, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στον διορισμό Εφόρου και Βοηθών Εφόρων Φορολογίας. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, σε σημερινή ανακοίνωση σημειώνει ότι το Κίνημα Οικολόγων  είχε εκφράσει επιφυλάξεις  όσον αφορά τη διαδικασία διορισμού του Εφόρου Φορολογίας το 2016, με επιστολή του τέως προέδρου Γ. Περδίκη, στον τότε πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο.

Υποστηρίζει, ότι η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επικυρώσει απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για ακύρωση του διορισμού του κ. Τσαγκάρη στη θέση του εφόρου, απορρίπτοντας την έφεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρνει την Κύπρο προ τετελεσμένων.

Της Ηρώς Ευθυμίου