You are here

Αλλάζει τη συμφωνία και με την Ολλανδία η Ρωσία

06/08/2020 07:18

Η Ρωσία επεκτείνει το αίτημα της για αλλαγή φορολογικών συμφωνιών και στην Ολλανδία, καθησυχάζοντας τους εγχώριους φορείς για απώλειες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς ρωσικών επενδύσεων.

Εμπλεκόμενοι φορείς εκτιμούν ότι η κίνηση δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα πεδίο ίσων όρων σε ότι αφορά τη φορολόγηση των ρωσικών κεφαλαίων τουλάχιστον εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ρωσικό υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι πρότεινε στην Ολλανδία την αναθεώρηση της διμερούς φορολογικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και την αύξηση της φορολόγησης μερισμάτων στο 15%.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο οικονομικών, δήλωσε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που διατηρεί η χώρα με την Κύπρο, εφόσον όπως υποστηρίζεται, οι διαπραγματεύσεις που αποσκοπούσαν στην αλλοίωση του συστήματος ώστε να συνάδει με την εντολή που έθεσε ο πρόεδρος Πούτιν, έχουν αποτύχει.

Ανάλογο αίτημα για αύξηση της φορολογίας μερισμάτων και τόκων που καταλήγουν σε αυτές από τη Ρωσία, έχει σταλεί και στη Μάλτα και στο Λουξεμβούργο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε φέτος όπως από την επόμενη χρονιά, επιβληθεί φορολογία ύψους 15% σε όλους τους τόκους και τα μερίσματα που βγαίνουν εκτός Ρωσίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκροές κεφαλαίων.

Επί ίσοις όροις οι συμφωνίες εντός ΕΕ

«Η επιστολή που εστάλη από τη Ρωσία προς την Ολλανδία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο με αίτημα την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων και των τόκων που πληρώνονται από τη Ρωσία σε αυτές τις χώρες στο 15%, όπως ζητήθηκε και από την Κύπρο, δημιουργούν προϋποθέσεις για ‘level playing field’ τουλάχιστον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στη StockWatch ο CEO της PwC και πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Ευγένιος Ευγενίου.

Ο κ. Ευγενίου επεσήμανε ότι μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για την τροποποίηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να πετύχει κάποιες εξαιρέσεις σε σχέση με τη φορολόγηση των τόκων και των μερισμάτων στο 15% καθώς και το «level playing field» σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα πως στις σχετικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει θετική κατάληξη.

Ο κ. Ευγενίου παρατήρησε ότι «η φορολόγηση των μερισμάτων και των τόκων είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη κάποιος για να αποφασίσει που θα έχει την έδρα μια ιθύνουσα εταιρεία».

Πρόσθεσε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου ως «head quarters center» εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. «Ευελπιστώ πως στις συζητήσεις της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε μια θετική κατάληξη», σημείωσε.

Της Μαρίας Χαμπή