You are here

Διάταγμα για παράταση φορολογικών δηλώσεων

27/07/2022 10:36

Διάταγμα αναμένεται να εκδώσει το Υπ. Οικονομικών για την παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης δήλωσε στη StockWatch ότι ο Υπουργός Οικονομικών μέσω σχετικής πρότασης-διατάγματος εκδήλωσε την πρόθεση του για την επέκταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης ατόμου χωρίς λογαριασμούς 2021 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το διάταγμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και ακολούθως θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

«Το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος εταιρείας και αυτοεργοδοτούμενου με λογαριασμούς 2020 παρατάθηκε ήδη μια φορά με πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων από τις 31/3/2022 στις 31/7/2022, προδιάγραψε την αναπόφευκτη σύμπτωση της με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος ατόμου (μισθωτός και αυτοεργοδοτούμενους χωρίς λογαριασμούς) για το έτος 2021 η οποία προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ως η 31/7/2022», τονίζει.

Ο κ. Μαρκίδης επισημαίνει ότι η δήλωση εισοδήματος ατόμου χωρίς λογαριασμούς για το έτος 2021 έχει αναρτηθεί από τις αρχές Απριλίου 2022 και οι φορολογούμενοι είχαν αρκετό χρόνο συμμόρφωσης με την εν λόγω υποχρέωση.

Ωστόσο, το διάταγμα του υπουργού αναμένεται δεδομένου του ότι μέχρι σήμερα έχει επεξεργαστεί τη δήλωση ατόμου περίπου το 70% των φορολογούμενων που αναμένεται να υποβάλουν δήλωση σε σχέση με την περσινή υποβολή, ενώ έχει υποβληθεί οριστικά περίπου το 65% των αναμενόμενων δηλώσεων ατόμου.

Επιπρόσθετα, το διάταγμα αναμένεται λόγω του ότι μεγάλος αριθμός επαγγελματιών στο πλαίσιο εξυπηρέτησης και προσφοράς υπηρεσιών στους πελάτες τους θα κληθούν να υποβάλουν μεγάλο όγκο δηλώσεων κατά την ίδια περίοδο, δηλώσεις ατόμου χωρίς λογαριασμούς για το 2021 και δηλώσεις εταιρειών και αυτοεργοδοτούμενου με λογαριασμούς για το 2020 την ίδια περίοδο.

«Προτρέπουμε τους φορολογουμένους όπως, εάν δεν αναμένουν άλλα στοιχεία, να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και οριστική υποβολή της δήλωσης τους και να μην επηρεαστούν από μια παράταση, που ενδεχομένως θα δοθεί, λόγω του ότι η αναβλητικότητα θεωρώντας ότι έχουν ακόμα χρόνο να το πράξουν πιθανώς να τους στοιχήσει και να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση καθυστερημένης υποβολής δήλωσης ή αμέλειας υποβολής, κάτι που θα επιφέρει διοικητικό πρόστιμο και επιβαρύνσεις για τη μη έγκαιρη συμμόρφωση», τονίζει.

Αναφέρει ότι με τις αλλαγές και οι αυτοματισμοί που υπάρχουν κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης,  σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έχουν εξοικειωθεί με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση της δήλωσης από συνταξιούχους και μισθωτούς με εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, είναι ελάχιστος.

Σημειώνεται ότι υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2021 έχουν Μισθωτοί, Συνταξιούχοι και Aυτοεργοδοτούμενοι χωρίς λογαριασμούς των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021, υπερβαίνει το ποσό των €19.500.

Της Γεωργίας Χαννή