You are here

Διαβεβαιώσεις τμήματος φορολογίας για παρατάσεις

02/04/2018 14:23

Τη διαβεβαίωση ότι θα δοθεί στους φορολογούμενους όσος χρόνος χρειάζεται για να υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωση μισθωτού για το 2017, έδωσε ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι το τμήμα φορολογίας σε συνεννόηση με τη βουλή προσπαθεί να τροποποιήσει το νόμο έτσι ώστε σε περίπτωση παράτασης στην υποβολή δήλωσης μισθωτού η ημερομηνία καταβολής οφειλόμενου φόρου να συνάδει με την ημερομηνία υποβολής δήλωσης μισθωτού.
 
«Το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί, ανεξάρτητα αν δεν έχει ανεβεί ακόμη στην ιστοσελίδα του τμήματος φορολογίας η δήλωση εισοδήματος μισθωτού για το 2017, διότι θα δοθούν από το τμήμα όσες παρατάσεις και όσος χρόνος χρειάζεται για έγκαιρη υποβολή της δήλωσης», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαρκίδης.  
 
Εξήγησε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την εισαγωγή από την εταιρεία του νέου λογισμικού στα συστήματα του τμήματος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα λειτουργήσει ενάντια στους φορολογούμενους και στον χρόνο που αυτοί θα έχουν για να υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωση μισθωτού για το 2017.
 
Επιπλέον, αναφερόμενος σε κενό της νομοθεσίας, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι σήμερα ο νόμος αναφέρει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου οι μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλουν την πληρωμή του φόρου που ενδεχομένως οφείλουν στο τμήμα και παράλληλα δίνει στον φορολογούμενο ακόμη ένα μήνα χρονικό περιθώριο (μέχρι τέλος Ιουλίου) για να πληρώσει το οφειλόμενο ποσό φόρου χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις.
 
Αυτό είναι πρόβλημα, εξήγησε ο κ. Μαρκίδης, γιατί στην περίπτωση που το τμήμα δώσει χρονικό περιθώριο για υποβολή της δήλωσης μισθωτού μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αντί μέχρι τέλος Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να υπολογίσει και να καταβάλει το ποσό του φόρου που πιθανό να οφείλει στο τμήμα, μέχρι τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το νόμο.
 
Γι’ αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία σε συνεννόηση με τη βουλή ούτως ώστε να υπάρχει για τους φορολογούμενους ο αναγκαίος χρόνος αλλά και να γίνεται ταυτόχρονα η υποβολή της δήλωσης και η πληρωμή του οφειλόμενου φόρου, πρόσθεσε.
 
Αποστολή επιστολών για εγγραφή στο TAXISnet

Ο βοηθός έφορος φορολογίας είπε στο ΚΥΠΕ ότι το τμήμα φορολογίας θα αποστείλει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας πέραν των 200.000 επιστολών σε φορολογούμενους που δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα TAXISnet στις οποίες θα υπάρχει ένας αριθμός αναφοράς και θα επεξηγείται η διαδικασία εγγραφής στο σύστημα.
 
Οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις επιστολές την ερχόμενη εβδομάδα και στην περίπτωση που ύστερα από δύο εβδομάδες δεν έχουν παραλάβει την επιστολή θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικός με το τμήμα φορολογίας για να τους εξηγηθεί πως θα εγγραφούν στο TAXISnet, πρόσθεσε.