You are here

Διευκρινιστική εγκύκλιος για ΦΠΑ στα οικόπεδα

10/04/2019 16:07

Διευκρινιστική ανακοίνωση για την επιβολή ΦΠΑ στα οικόπεδα εξέδωσε το τμήμα φορολογίας  προσπαθώντας να λύσει τη σύγχυση που είχε δημιουργηθεί.

Στην εγκύκλιο, το τμήμα φορολογίας αναφέρεται στην ερμηνεία του όρου της οικονομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι άσκηση οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν περιπτώσεις παράδοσης τεμαχίου οι οποίες πραγματοποιούνται από πρόσωπο ανεξαρτήτως του λόγου πώλησης, της αξίας ή της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και δημιουργείται υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ και επιβολής φόρου σε κάθε παράδοση.

Παράδοση μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης σε βιομηχανικές ζώνες, σε ζώνη οικοδομικών δραστηριοτήτων, μεικτή ζώνη βιομηχανίας, σε ζώνη εμπορικών λειτουργιών εκτός αστικού εμπορικού κέντρου, τουριστικής και εμπορικής περιοχής, οργανωμένα διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ θα αποφεύγεται η στρέβλωση στη φορολογική ουδετερότητα μεταξύ των εμπορευομένων για σκοπούς ίσης μεταχείρισης.

Εάν το τεμάχιο είναι το τελευταίο που πωλείται στη συγκεκριμένη περιοχή, τότε δεν θα θεωρείται ότι η παράδοση του τεμαχίου εμπίπτει σε αυτές τις πολεοδομικές ζώνες και δεν θα φορολογείται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ σε περιπτώσεις που τα τεμάχια είναι συνεχόμενα, ως μια ενιαία συναλλαγή σε έναν αγοραστή, σε πώληση τεμαχίων τα οποία θα δοθούν έναντι αμοιβής στην εταιρεία που διενήργησε το διαχωρισμό, την πώληση του τελευταίου τεμαχίου που κατέχει κάποιο πρόσωπο και παράδοση τεμαχίου το οποίο κατέχει σε προσωπικό επίπεδο πρόσωπο εγγεγραμμένο στο μητρώο ΦΠΑ.

 

Επισυνάπτεται η ερμηνευτική εγκύκλιος του τμήματος φορολογίας

Γ.Χ.