You are here

Δύο αλλαγές στη φορολογική δήλωση

28/05/2020 16:49

Πεδία σχετικά με τις εισφορές για το ΓΕΣΥ αλλά και διασύνδεση του συστήματος TAXISnet με τα απαραίτητα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ) για να διευκολυνθούν ειδικότερα συνταξιούχοι και λήπτες εισοδημάτων από τις ΥΚΑ, αποτελούν τις σημαντικότερες αλλαγές που αφορούν στην Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου (Μισθωτού και Αυτοεργοδοτούμενου χωρίς λογαριασμούς) για το φορολογικό έτος 2019, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι για πρώτη φορά η φοροαπαλλαγή του εισοδήματος για εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι στα διάφορα ταμεία θα είναι στο 1/5 από το 1/6 που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ανακοίνωσε ότι στους σχεδιασμούς του Τμήματος Φορολογίας είναι και διασύνδεση του συστήματος TAXISnet με το Γενικό Λογιστήριο σε σχέση με τα εισοδήματα των φορολογουμένων, κάτι που αναμένεται, όπως είπε, «να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τη Δήλωση»..
 
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόσο η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, όσο και της πληρωμής του οφειλόμενου φόρου παρατείνεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2020. Από το φορολογικό έτος 2017 έχει καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών Δηλώσεων. Υποχρέωση υποβολής Δήλωσης εισοδήματος έχουν άτομα των οποίων το ετήσιο μεικτό ολικό εισόδημα είναι πέραν €19.500
 
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε ότι η περίοδος υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου (Μισθωτού και Αυτοεργοδοτούμενου χωρίς λογαριασμούς), μέσω του συστήματος TaxisNet, αναμένεται να αρχίσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου, ενώ τόνισε πως «προσπάθεια του Τμήματος Φορολογίας είναι χρόνο με το χρόνο να απλοποιεί τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της Δήλωσης, εισάγοντας νέες διευκολύνσεις για τους φορολογούμενους που υποβάλλουν τη δήλωση τους».
 
«Και φέτος το Τμήμα Φορολογίας προχωρεί σε σημαντικές αλλαγές στη Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου έτσι ώστε η διαδικασία να είναι πιο απλοποιημένη για τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν πλέον εξοικειωθεί με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών Δηλώσεων, μιας και είναι τουλάχιστον η 3η συνεχόμενη χρονιά που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη Δήλωση τους», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι περίπου 50.000 φορολογούμενοι υπέβαλλαν διαχρονικά ηλεκτρονικά τη Δήλωση τους.
 
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαρκίδης, η πιο σημαντική καινοτομία, η οποία έγινε για το φορολογικό έτος 2019 για να διευκολύνει, ειδικότερα τους συνταξιούχους και τους λήπτες εισοδημάτων από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων  (ΥΚΑ), είναι η διασύνδεση του συστήματος TAXISnet με απαραίτητα στοιχεία των ΥΚΑ.
 
Πρόσθεσε ότι με την εν λόγω διασύνδεση των δύο συστημάτων θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και ειδικά οι συνταξιούχοι, καθώς είναι πιο απλοποιημένη η διαδικασία η οποία μάλιστα θα γίνεται αυτόματα και δε θα χρειάζονται πιστοποιητικά των ΥΚΑ για να συμπληρώσουν τη δήλωση τους. 
 
Κατά συνέπεια, συνέχισε, οι φορολογούμενοι δε θα αναμένουν να τους σταλούν τα οποιαδήποτε απαραίτητα πιστοποιητικά από τις ΥΚΑ φέτος για να συμπληρώσουν τη Δήλωση τους.
 
Όπως εξήγησε, με τη διασύνδεση του συστήματος TAXISnet με απαραίτητα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την είσοδο των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet, και καταχωρώντας βασικά αναγνωριστικά στοιχεία στη Δήλωση Εισοδήματος, θα καταχωρούνται αυτόματα στα ανάλογα πεδία της Δήλωσης στοιχεία για τις κοινωνικές εισφορές, τις αποδοχές και τις αποκοπές για το ΓεΣΥ.
 
Ανέφερε ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που εισάγονται στη Δήλωση πεδία σχετικά με τις εισφορές ΓΕΣΥ, λόγω της εφαρμογής του από το 2019 και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι και ένας από τους λόγους που παρατηρείται η καθυστέρηση στη διαθεσιμότητα των Δηλώσεων σε συνδυασμό με το δύσκολο διάστημα που διανύσαμε λόγω της πανδημίας».
 
Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στο περιεχόμενο της Δήλωσης, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι για όλους τους φορολογούμενους  που έχουν υποβάλει πέρσι τη Δήλωση τους ηλεκτρονικά, τα πεδία των ποσών τα οποία χρησιμοποίησαν πέρσι θα είναι προ-συμπληρωμένα.
 
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι θα εμφανιστεί ο εργοδότης ενός μισθωτού μαζί με τον ΑΦΤ του και το μόνο που θα χρειαστεί να συμπληρωθεί είναι το ποσό του μισθού του και του φόρου που του αποκόπηκε.
 
Επιπλέον, αναφέροντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλοι αυτοματισμοί που διευκολύνουν την υποβολή της Δήλωσης, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι γίνεται αυτόματος Υπολογισμός Συνόλων και μεταφέρεται η πλειοψηφία των ποσών εισοδημάτων, απαλλαγών, εκπτώσεων και αφαιρέσεων στον Υπολογισμό Φόρου.
 
Είπε ακόμη ότι γίνεται επίσης ο αυτόματος Υπολογισμός Φόρου, Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς, ενώ από φέτος, όπως σημείωσε, θα γίνεται και ο αυτόματος υπολογισμός εισφοράς ΓεΣΥ  (επιστρεπτέου/οφειλόμενου).
 
Επιπλέον, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε πως για πρώτη φορά η φοροαπαλλαγή του εισοδήματος για εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι στα διάφορα ταμεία, όπως είναι στα ταμεία υγείας των σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ΓεΣΥ, ασφάλιστρα ζωής και ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, θα είναι στο 1/5 από το 1/6 που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
 
Παράκληση του Τμήματος, όπως είπε, «είναι οι φορολογούμενοι να εξετάζουν τα προ-συμπληρωμένα στοιχεία επικοινωνίας στη Δήλωση Εισοδήματος και να προβαίνουν στην επικαιροποίηση τους εάν χρειάζεται».
 
«Με τις πιο πάνω διευκολύνσεις καθώς και λόγω του γεγονότος ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι πιο εξοικειωμένοι με το σύστημα, ο χρόνος συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης θα μειωθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε.
 
Σύστημα TAXISnet (κωδικοί)

Προβαίνοντας σε μια επεξήγηση του τρόπου εισαγωγής του φορολογούμενου στο TAXISnet, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη εγγραφεί στο TAXISnet θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει χάσει ή έχει ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, η ανάκτηση και αποστολή νέων κωδικών γίνεται αυτόματα μέσω της ιστοσελίδας TAXISnet ( https://taxisnet.mof.gov.cy  ) επιλέγοντας «Ξέχασα τους Κωδικούς Πρόσβασής μου» και εισάγοντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
 
Αναφορικά με νέους φορολογουμένους ή/και μη εγγεγραμμένους στο Σύστημα TAXISnet, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτοί θα χρειαστούν για την εγγραφή τους τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), τον Μοναδικό Κωδικό Εγγραφής, τουλάχιστον ένα αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας και  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
 
Τέλος, ανέφερε ότι η καταβολή του όποιου οφειλόμενου φόρου, μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας  www.jccsmart.com.cy.