You are here

Δύσκολοι καιροί για φοροφυγάδες

21/11/2003 09:41

· Πρόστιμο £5.000 και 3 χρόνια στο «φρέσκο» για Συμβούλους και Διευθυντές

· Τι λέει το τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη βουλή

· Μέχρι και δέκα φορές μεγαλύτερες ποινές


Μέχρι και δέκα φορές μεγαλύτερες θα είναι οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι φοροφυγάδες, σύμφωνα με τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη βουλή το Υπουργείο Οικονομικών. Η κυβερνητική πρόταση, που υποβλήθηκε στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για πάταξη της φοροδιαφυγής και για ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, αποτελείται από τέσσερα σημεία: μεγαλύτερες ποινές, επέκταση της ευθύνης σε συμβούλους εταιρειών, διακανονισμό οφειλών και μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Όσο αφορά τις ποινές, οι ψευδείς φορολογικές δηλώσεις θα τιμωρούνται πλέον με πρόστιμο £10.000 αντί £1.000 και με φυλάκιση πέντε αντί τριών ετών. Το Δικαστήριο, δε, θα μπορεί να επιβαρύνει τους φοροφυγάδες με το τετραπλάσιο αντί με το διπλάσιο του επιπρόσθετου φόρου που πιθανόν να προκύψει. Αυξημένες θα είναι οι ποινές και σε αυτούς που παραλείπουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Θα τιμωρούνται με £10 αντί £5 πρόστιμο και με φυλάκιση 12 αντί 6 μήνες. Η παράλειψη ή άρνηση να καταβληθεί ο προβλεπόμενος φόρος θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα και θα τιμωρείται με ποινή μέχρι £500 και στην περίπτωση φυσικών προσώπων, ακόμα και με φυλάκιση.

Με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης η ευθύνη για άρνηση ή παράλειψη καταβολής φόρου από νομικά πρόσωπα επεκτείνεται και στους διευθυντές, συμβούλους, γραμματείς ή άλλους εταιρικούς αξιωματούχους. Όπως αναφέρει η πρόταση, «σε περίπτωση καταδίκης ο υπό αναφορά αξιωματούχος θα υπόκειται σε χρηματική ποινή μέχρι £5.000, σε φυλάκιση μέχρι 3 έτη ή και στις δύο αυτές ποινές». Η επέκταση της ευθύνης θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την πάροδο 3 μηνών από την ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή η νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε να δοθεί προθεσμία στα εταιρικά στελέχη να διευθετήσουν τις υφιστάμενες υποχρεώσεις τους.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για διακανονισμό χρεών μετά από πρόταση του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων η οποία θα υποβάλλεται μέσω του Υπουργού Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τέλος, με στόχο την εξασφάλιση των απαραίτητων πληροφοριών από τις τράπεζες για τους λογαριασμούς φορολογουμένων, θα αρθεί μερικώς το τραπεζικό απόρρητο. Μέχρι τώρα, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων μπορούσε να ζητήσει από τράπεζες μόνο συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε φορολογούμενο, ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούν να ζητούνται «οποιεσδήποτε πληροφορίες» κριθούν αναγκαίες. Επίσης ο Έφορος Φόρου Εισοδήματος θα μπορεί να προβαίνει «σε επί τόπου εξέταση και έλεγχο των σχετικών στοιχείων και δοσοληψιών αναφορικά με οποιοδήποτε λογαριασμό φορολογούμενο».

Α.Ε.