You are here

Έδωσαν τα χέρια για φορολογική συμφωνία Κύπρου, Ρωσίας

10/08/2020 15:08

Κύπρος και Ρωσία συμφώνησαν σήμερα στην τροποποίηση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με τη συμφωνία να αναμένεται να υπογραφεί το φθινόπωρο και με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση  μετά από εκτενή διαπραγμάτευση, της  επικαιροποίησης της σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρωσική πλευρά απαίτησε τροποποίηση σε δυο βασικά άρθρα της Σύμβασης, έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15% αντίστοιχα.

Η Κυπριακή πλευρά διασφάλισε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση, είδους ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον μεταξύ άλλων εξαιρούνται του φόρου παρακράτησης πληρωμές τόκων από εταιρικά και κυβερνητικά χρεόγραφα καθώς και ευρωομόλογα. Η Κυπριακή πλευρά παράλληλα διασφάλισε τη διατήρηση του φόρου που παρακρατείται στα δικαιώματα στο 0%.

Στόχος και των δυο πλευρών είναι να υπογραφεί η συμφωνία εντός του Φθινοπώρου 2020, έτσι ώστε να εφαρμοστεί την 1 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε την απόσυρση των διαδικασιών τερματισμού  της σύμβασης. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και σε άλλες χώρες που διατηρούν αντίστοιχες συμφωνίες από την ίδια ημερομηνία που θα ισχύει και για την Κύπρο, δηλαδή την 1/1/2021, αφού πρόκειται για ενιαία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική με σκοπό την άντληση δημοσίων εσόδων.

Υπογραμμίζεται πως η διατήρηση του υφιστάμενου δικτύου συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, και ως εκ τούτου η επικαιροποίηση τους ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες είναι επιβαλλόμενη.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοινωσε νωρίτερα μέσω του Twitter ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Διασφάλιση οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου. Η τροποποίηση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής φορολογίας συμφωνήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Οβερτσούκ. Σημαντική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Πετρίδης μαζί με ομάδα τεχνοκρατών του Υπουργείου βρίσκεται στη Μόσχα, όπου στις 12 το μεσημέρι είχε συνάντηση με τη ρωσική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Κυβέρνησης Αλεξέι Οβερτσούκ και τον Ρώσο Υφυπουργό Οικονομικών Αλεξέι Σαζάνοφ.

Η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς τη διαδικασία καταγγελίας της σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο από τις 3 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι θεώρησε ανέφικτες τις προτάσεις της Κύπρου για τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών, διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχετικά με τροποποιήσεις της σύμβασης, που αφορούν την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για μερίσματα και πληρωμές τόκων σε 15%.

Το θέμα, είχε συζητηθεί και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

O πρόεδρος του κυπρο-ρωσικού επιχειρηματικού συνδέσμου Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε στη StockWatch ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία έχει λήξει.

«Εξακολουθούμε να έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία αλλά και προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να μην βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Το σημαντικό είναι ότι παρόμοιες συμφωνίες θα γίνουν και με άλλες χώρες, τη Μάλτα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία αλλά και με άλλες χώρες.

Της Γεωργίας Χαννή