You are here

Εγκύκλιος για αντίστροφη χρέωση και ρυθμίσεις ΦΠΑ

29/08/2020 08:17

Διευκρινίσεις σε σχέση με την εφαρμογή πολυνομοσχεδίου που ψήφισε πρόσφατα η βουλή αναφορικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας, περιλαμβάνει ερμηνευτική εγκύκλιος του τμήματος φορολογίας.

Οι πρόνοιες της νομοθεσίας καλύπτουν πολλά και διαφορετικά ζητήματα σε σχέση με το ΦΠΑ, μεταξύ άλλων, την επέκταση της αντίστροφης χρέωσης και την εισαγωγή χρηματικών ποινών σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ ή σε περίπτωση μη σωστής εφαρμογής της αντίστροφης χρέωσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, πρόσωπα υποκείμενα στο φόρο, τα οποία λαμβάνουν υπηρεσίες για τις οποίες έχουν υποχρέωση για αντίστροφη χρέωση, οφείλουν να προβαίνουν σε απόδοση ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν το πρόσωπο από το οποίο λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές, είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο ΦΠΑ ή όχι.

Διευκρινίζεται ότι το σύστημα αντίστροφης χρέωσης εφαρμόζεται για παραδόσεις μεταξύ υποκειμένων στο φόρο προσώπων, που αφορούν κινητά τηλέφωνα, μηχανισμούς ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, όπως μικροεπεξεργαστές και κεντρικές μονάδες επεξεργασίας, κονσόλες για παιχνίδια, ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητούς υπολογιστές.

Η εν λόγω τροποποίηση της νομοθεσίας, τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020, με την υποχρέωση να εφαρμόζεται υποχρεωτικά, επίσης ανεξάρτητα εάν ο πωλητής είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ΦΠΑ (υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο) ή όχι.

Αλλαγές στις ρυθμίσεις για επιστροφή φόρου

Στην εγκύκλιο σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι με την προσθήκη συγκεκριμένου εδαφίου στη νομοθεσία, ο έφορος φορολογίας, θα μπορεί να αναστείλει την καταβολή ποσού ΦΠΑ το οποίο έχει αιτηθεί υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο για επιστροφή, εάν διαπιστώσει ότι το πρόσωπο δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές του δηλώσεις που απαιτούνται με βάση το νόμο.

Παράλληλα, εισάγεται περιορισμός στη χρονική περίοδο εντός της οποίας μπορεί να υποβληθεί αίτηση για επιστροφή ΦΠΑ. Ο περιορισμός αφορά έξι έτη από το τέλος της καθορισμένης φορολογικής περιόδου, εντός της οποίας δημιουργήθηκε το πιστωτικό υπόλοιπο ενώ ο έφορος διατηρεί το δικαίωμα να επιτρέχει υποβολή αιτήματος σε μεγαλύτερη περίοδο υπό εύλογες περιστάσεις.

Η εγκύκλιος αναφέρεται επίσης, στην αύξηση της χρηματικής επιβάρυνσης για μη έγκαιρη υποβολή της φορολογικής δήλωσης σε €100 από €51, καθώς επίσης και στην επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης €200 ανά φορολογική περίοδο για πρόσωπα που παραλείπουν να προβαίνουν σε αντίστροφη χρέωση στη βάση συγκεκριμένων άρθρων, με τη συνολική επιβάρυνση να μην υπερβαίνει τις €4 χιλ.

Πέραν των πιο πάνω, καθορίζεται ότι η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών από το εσωτερικό της Δημοκρατίας, στο εξωτερικό και αντίστροφα, στην έκταση που αυτή πραγματοποιείται στη Δημοκρατία, υπόκειται σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. Με αυτή τη ρύθμιση. πρόσωπο που παρέχει σχετικές υπηρεσίες, καθίσταται υπόχρεο για εγγραφή στο μητρώο ΦΠΑ.

Μ.Χ.