You are here

Επί τάπητος η «αδυναμία» κυβέρνησης για φόρους

25/05/2022 07:26

Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων προς ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την εκρηκτική άνοδο των τιμών στην ενέργεια, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την «αδυναμία» της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα των ανείσπρακτων φόρων οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στα €2,5 δισ.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επανασχεδιάσει την πολιτική της για έγκαιρη είσπραξη των φόρων, ώστε να δημιουργεί ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι που θα της επέτρεπε μεταξύ άλλων να ασκεί σωστή κοινωνική πολιτική.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι στις εισηγήσεις που έχουν αποστείλει στον πρόεδρο Αναστασιάδη που αφορούν το μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα περιλαμβάνεται και η αύξηση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.

Τόνισε ότι «δεδομένου του γεγονότος ότι εκκρεμεί μεγάλος αριθμός ανείσπρακτων φόρων μειώνει τη δυνατότητα του κράτους να ασκεί την κοινωνική του πολιτική με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις».

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «χρειάζεται να γίνει ενίσχυση των υπηρεσιών της κυβέρνησης για επαναστόχευση της ικανότητας της να εισπράττει έγκαιρα τους φόρους. Έχουμε εισηγηθεί όπως το ΦΠΑ να καταβάλλεται αυτόματα την ώρα της συναλλαγής ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο τέλος του χρόνου να χρωστούν το ΦΠΑ πολλές εταιρείες οι οποίες στο τέλος δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους φόρους τους διότι ξόδευαν τα λεφτά ως άτοκο δάνειο».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, όσο πιο ενδυναμωμένη είναι η δυνατότητα του κράτους να εισπράττει τους φόρους έγκαιρα τόσο αυξάνεται και η δυνατότητα του να μπορέσει να καλύψει και αρκετές από τις εισηγήσεις που κατατίθενται σε σχέση με τη διαχείριση της ακρίβειας αλλά και γενικότερα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής.

Δεν μπορούν να εισπραχθούν όλα τα ποσά

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής εξέφρασε την άποψη ότι μεγάλο ποσό από τους ανείσπρακτους φόρους δεν μπορεί να εισπραχθεί διότι οι εταιρείες οι οποίες χρωστούν φόρους είτε έχουν κλείσει, είτε τα άτομα που χρωστούν δεν είναι εν ζωή, ως εκ τούτου διερωτάται «πως θα εισπράξει το κράτος τις οφειλές του;».

Επεσήμανε στη StockWatch ότι «το ΚΕΒΕ εδώ και αρκετό καιρό επισημαίνει την ανάγκη ότι θα πρέπει να εισπράττονται έγκαιρα οι οποιεσδήποτε οφειλές προς το κράτος ή εάν πρόκειται για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του δικαστηρίου να εκδικάζονται γρήγορα για να επιδικάζονται τα ποσά και να πληρώνονται».

Τόνισε ότι «το κράτος θα πρέπει να επανασχηματίσει τη φοροεισπρακτική πολιτική του ώστε να μην συσσωρεύονται μεγάλα ποσά τα οποία επιβαρύνουν και τα δημόσια οικονομικά».

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι «σαφώς και η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να εισπράξει τους ανείσπρακτους φόρους».

«Το κράτος θα πρέπει να μεριμνά να εισπράττει τους φόρους αλλά και ο καθένας να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του» είπε και επεσήμανε ότι «το κράτος θα πρέπει να επιστρέφει τα οφειλόμενα έγκαιρα, κάτι που θεωρούμε ότι έγινε αρκετή βελτίωση και από την άλλη όμως να κινητοποιεί τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του ώστε να λαμβάνει τα οφειλόμενα στο κράτος».

Ένα σοβαρό κράτος θα έπρεπε να διαθέτει στοιχεία

Ο τέως πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες και κανένας δεν κάθεται να το λύσει και να βρει τα πραγματικά στοιχεία».

Εξέφρασε την άποψη ότι «στα ποσά που στέλνει ο Φόρος Εισοδήματος στη Βουλή υπάρχουν και λανθασμένες πληροφορίες, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν ποσά τα οποία δεν θα μπορέσουν να εισπραχθούν διότι μπορεί να αφορούν άτομα και εταιρείες που έχουν πτωχεύσει ή δεν βρίσκονται εν ζωή. Σίγουρα όμως υπάρχουν και ποσά που είναι εισπρακτέα αλλά και ποσά που αφορούν φοροδιαφυγή και δεν έχουν εντοπιστεί».

Ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας τα μέτρα που εισηγούνται τα κόμματα, οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τάσσεται κατά της παροχής οριζόντιων μέτρων διότι όπως τονίζει, προκαλούν δημοσιονομικές πιέσεις.

«Οι οριζόντιες μειώσεις είναι εντελώς λανθασμένες, στρεβλώνουν την αγορά και προκαλούν δημοσιονομικά προβλήματα και δεν βοηθούν τις ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη», είπε και ανέφερε το εξής παράδειγμα.

«Εάν έχω €100 στη διάθεση μου για να ξοδέψω είναι διαφορετικό να τα δώσω στους πέντε πιο φτωχούς και διαφορετικό να τα μοιράσω σε όλο τον πληθυσμό.  Δεν δεινοπαθεί η πλειοψηφία του πληθυσμού έστω και εάν μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα της μάζας του πληθυσμού».

Ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική προς την κυβέρνηση είπε ότι «ένα σοβαρό κράτος θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να διαθέτει στοιχεία με τα οποία να λέει ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο Α προϊόν και στην Α υπηρεσία. Να απαντά επίσης στο ερώτημα ποιοι καταναλώνουν το Α προϊόν και ποιοι την Α υπηρεσία και τότε να δώσει στοχευμένα επιδόματα για τη συγκεκριμένη ομάδα. Όχι επειδή αυξήθηκε η τιμή του γάλακτος να επιδοτεί το παγωτό πολυτελείας που τρώει ένας πλούσιος. Κάτι τέτοιο είναι εκτός οποιασδήποτε λογικής», υποστήριξε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «όταν έχεις γενικές αυξήσεις μισθών και παραχωρείς γενικές επιδοτήσεις ουσιαστικά βγάζεις από τη μια τσέπη και βάζεις στην άλλη, μια εντελώς παράλογη πρακτική», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι κυβερνώντες είχαν όλο το χρόνο μπροστά τους να ασκήσουν στοχευμένη πολιτική όμως δεν το έπραξαν επειδή μαζεύουν ψήφους από μια μάζα πληθυσμού από την οποία δεν θα έπρεπε να παραχωρήσουν επιδόματα. Η ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και οι συντεχνίες από τους οποίους ζήτησε προτάσεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκπροσωπούν τους υπαλλήλους της Cyta, της ΑΗΚ, τους δικηγόρους, του λογιστές και άλλους, πρόσθεσε, κάτι που καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων.

Της Ηρώς Ευθυμίου