You are here

Επί τάπητος η κατάργηση άρθρου 11Β περί ΦΠΑ

18/10/2019 12:26

Το θέμα της κατάργησης του άρθρου 11Β στην νομοθεσία περί φορολογίας, τέθηκε σήμερα στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκα με την Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως είναι γεγονός ότι με την εισαγωγή του άρθρου 11Β στην σχετική νομοθεσία έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή στρέβλωση, η οποία φέρνει σε πάρα πολύ δύσκολη και μειονεκτική θέση μια επαγγελματική ομάδα, όπως είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες σε σύγκριση με άλλες επαγγελματικές ομάδες.
 
Εξήγησε ότι στην περίπτωση των κατασκευών δεν ακολουθείται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης του ΦΠΑ ενώ ακολουθείται για παράδειγμα στον τομέα του εμπορίου ή των υπηρεσιών ή άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας.
 
«Παρουσιάζεται η στρέβλωση κάποιες επαγγελματικές ομάδες να πληρώνουν ΦΠΑ για αγορά υλικών, όμως οι ίδιες επαγγελματικές ομάδες να μην εισπράττουν το ΦΠΑ από τον τελικό τους πελάτη, ο οποίος δεν καταβάλλει στο κράτος το ΦΠΑ παρά μόνο όταν πετύχει την πώληση του κτιρίου ή κατοικιών ή διαμερισμάτων ή γραφείων που θα έχει κτίσει. Αυτή η στρέβλωση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις κατασκευαστικές εταιρείες που είναι στο ενδιάμεσο αυτής της αλυσίδας», διευκρίνισε.
 
Κι αυτή η στρέβλωση, τόνισε, θα πρέπει να διορθωθεί. «Η θέση μας είναι ότι ως Συμμαχία Πολιτών επειδή πιστεύουμε στην δικαιοσύνη, πιστεύουμε ότι οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους και για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, με σχετική πρόταση που θα καταθέσουμε στην Βουλή θα επιχειρήσουμε να το λύσουμε με τρόπο δίκαιο προς όλους χωρίς το κράτος να χάνει αυτά που πρέπει να κερδίζει από το ΦΠΑ».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου Κώστας Δρουσιάς εξέφρασε ικανοποίηση για την τοποθέτηση που έκανε ο κ. Λιλλήκας για το θέμα.

Η απαίτηση η δική μας, είπε, είναι η κατάργηση αυτού του άρθρου που μπήκε το 2012. Θεωρούμε, σημείωσε, ότι δεν είναι δίκαιο για τους Κύπριους επιχειρηματίες, δημιουργεί ανισότητες και στέρηση της ταμειακής ροής των εργοληπτικών επιχειρήσεων καθώς και των άλλων κατασκευών του κλάδου.
 
«Είχαμε την πλήρη κατανόηση από τον Πρόεδρο Λιλλήκα και ελπίζω ότι με την βοήθεια της Βουλής μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.