You are here

Εξηγήσεις για ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα

30/08/2022 17:39

Τα συσσωρευμένα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα του κράτους €2,3 δισ., αφορούν την περίοδο από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι το τέλος του 2021, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομικών, σχολιάζοντας την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας (ΕΥ) για το τμήμα φορολογίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, τα συσσωρευμένα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα αποτελούν μηδαμινό ποσοστό, στο σύνολο των εισπραχθέντων φόρων από την ίδρυση της δημοκρατίας, εξηγώντας ότι από τα δημοσιευμένα στοιχεία του τμήματος, οι φόροι που εισπράχθηκαν από το 1970 μέχρι το 2021 αγγίζουν τα €79,1 δισ.

«Ως εκ τούτου, το ποσοστό των συσσωρευμένων ανείσπρακτων φορολογικών εσόδων δεν υπερβαίνει το 3% του συνόλου των φορολογικών εισπράξεων του τμήματος», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ακόμη, το υπουργείο αναφέρει, πως όπως καταγράφεται στην έκθεση του τμήματος, το ποσό του άμεσου απαιτητού χρέους, έχει μειωθεί κατά €200 εκατ. περίπου από €1,7 δισ. το Δεκέμβριο του 2020 σε €1,5 δισ. το Δεκέμβριο του 2021.

Το υπουργείο προσθέτει, ότι «κατά την περίοδο 2019 – 2021 υπήρξε σημαντική αύξηση στα φορολογικά έσοδα, κατά μέσο όρο 10,4% ετησίως και το τμήμα φορολογίας έχει ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχονται με βάση το νόμο για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, εγγραφή εμπράγματου βάρους και δέσμευση και κατάσχεση ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέος που ανέρχεται σε €288 εκατ. περίπου».

Επιπλέον, το υπουργείο εξηγεί πως, για ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, σημαντικότατο εργαλείο αποτελεί η νομοθεσία που προωθεί το υπουργείο για ποινικοποίηση της μη καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Η παραπάνω νομοθεσία, εφαρμόζεται ήδη για το ΦΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση της ΕΥ, εντοπίστηκαν πολλαπλές αδυναμίες και κενά, όπως εταιρείες χωρίς φακέλους, δημόσιοι υπάλληλοι με μετοχές, μειωμένο ΦΠΑ σε επενδυτές και καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση είσπραξης φόρων ύψους €2 δισ.