You are here

Εξηγήσεις για φόρο 10% σε μισθωτούς με έξτρα εισοδήματα

25/10/2021 18:16

Εγκύκλιο με διευκρινίσεις σε ότι αφορά την εφαρμογή προνοιών της νομοθεσίας που αφορούν την επιβολή πρόσθετης φορολογίας σε μισθωτούς οι οποίοι πέραν του μισθού τους, έχουν και άλλα εισοδήματα, εξέδωσε το τμήμα φορολογίας.

Η εγκύκλιος αναφέρεται στα άρθρα 24 και 26 του περί βεβαιώσεως και εισπράξεων φόρων νόμου, που προνοούν ότι πρόσωπο που έχει εισόδημα άλλο από τις αποδοχές, έχει υποχρέωση υποβολής προσωρινής φορολογίας στην οποία δηλώνει το αντικείμενο του προσωρινού φόρου, (φορολογητέο εισόδημα).

Το άρθρο 26 προβλέπει ότι αν το αντικείμενο του προσωρινού φόρου είναι χαμηλότερο των τριών τετάρτων του αντικειμένου του φόρου που τελικά εξακριβώνεται, τότε το πρόσωπο αυτό υπόκειται σε πρόσθετο φόρο 10%. Επιπλέον προνοεί για την υποβολή του υπολογισμού προσωρινού φόρου, μέσω του οποίου δηλώνεται και το αντικείμενο του προσωρινού φόρου.

Το τμήμα φορολογίας επισημαίνει ότι για σκοπούς επιβολής του πρόσθετου φόρου, δεν έχει σημασία το ποσό που καταβάλλεται ως προσωρινός φόρος (κώδικας 200), αλλά το ποσό του φορολογητέου εισοδήματος που δηλώθηκε.

«Υπάρχουν περιπτώσεις μισθωτών που πέραν από το μισθό τους έχουν κι άλλα εισοδήματα, όπως ενοίκια, τα οποία δηλώνουν στον εργοδότη τους και αυτός με τη σειρά του τα συνυπολογίζει με το μισθό και παρακρατεί το συνολικό ποσό φόρου και όχι μόνο εκείνο που αναλογεί στο μισθό που τον αφορά», διευκρινίζεται.

Σημειώνεται πως «ως εκ τούτου, σε μια τέτοια περίπτωση, δύναται να μην προκύπτει πληρωτέος φόρος ή το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε να αναλογεί σε εισόδημα που αποτελεί τουλάχιστον 75% του αντικειμένου του φόρου, αλλά επειδή δεν υποβλήθηκε ο υπολογισμός της προσωρινής (έντυπο ΤΦ5) και δεν δηλώθηκε το αντικείμενο του προσωρινού φόρου, ως η νομοθεσία, τότε κατά τη βεβαίωση φορολογίας θα επιβληθεί και πρόσθετος φόρος 10%».

Τονίζεται ωστόσο, πως όταν καταβάλλεται μέσω της παρακράτησης φόρου από τις αποδοχές, εκείνο το ποσό φόρου που αντιστοιχεί σε εισόδημα που ξεπερνά το 75% του αντικειμένου του φόρου, τότε δεν επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 10%.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως σε υποθέσεις όπου ο φορολογούμενος έχει καταβάλει μέσω παρακράτησης, το φόρο που αφορά σε τουλάχιστον 75% του συνολικού εισοδήματος, τότε:

α) όταν εξετάζεται η δήλωση εισοδήματος από λειτουργό για έκδοση φορολογίας δεν θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% και

β) όταν έχει εκδοθεί βεβαίωση φορολογίας και έχει επιβληθεί πρόσθετος φόρος 10%, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει ένσταση για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να διευθετηθεί η ένσταση με τη διαγραφή του ποσού του πρόσθετου φόρου 10%.