You are here

Ευχέρεια ένταξης στο σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

09/01/2019 14:51

Ο φορολογούμενος έχει την ευχέρεια, για νέες φορολογίες που θα επιβάλει από εδώ και στο εξής το Τμήμα Φορολογίας και αφορούν τις χρονιές μέχρι το τέλος του 2015, να ενταχθεί σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.
 
Προϋπόθεση, ωστόσο, ότι για να αξιοποιήσει ο φορολογούμενος τη δυνατότητα αυτή του νόμου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, είναι να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση υποβολής μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.
 
Νοείται ότι δεν θα έχουν άλλες οφειλές προς το τμήμα που αφορούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016 και αν έχουν τέτοιες οφειλές να έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους, πρόσθεσε.
 
Σημειώνεται ότι στις 3 Ιανουαρίου του 2019 είχε λήξει η προθεσμία υποβολής αίτησης για ένταξη σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών που αφορούν τα φορολογικά έτη μέχρι και το 2015 και οι οποίες ήταν ήδη καταχωρημένες στο μηχανογραφικό σύστημα του τμήματος πριν την έναρξη της ισχύος του περί της διαδικασίας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών του 2017 αρ.4(I)/2017.
 
Ειδικότερα, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι από την ημέρα έκδοσης (κοινοποίησης) της νέας φορολογίας (εντός του 2019), ο φορολογούμενος έχει χρονικό περιθώριο έξι μηνών για να ενταχθεί σε σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (Αριάδνη), «νοουμένου ότι μέχρι το τέλος του 2018 έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές του δηλώσεις που όφειλε να υποβάλει».
 
Προχωρώντας στη ρύθμιση αυτή, ο φορολογούμενος θα επωφεληθεί, αναλόγως των δόσεων που θα επιλέξει, έκπτωση στους τόκους και τις επιβαρύνσεις, που επιβλήθηκαν στο ποσό που οφείλει στο Τμήμα, καταβάλλοντας τελικά μόνο το 5% των επιβαρύνσεων, υπογράμμισε. 
 
Επιπρόσθετα ανέφερε πως αν μέχρι την ημερομηνία που θα ενταχθεί σε σχέδιο, έχει νέες ημερομηνίες για υποβολή φορολογικών δηλώσεων να έχει υποβάλει εκείνες τις δηλώσεις που οφείλει να υποβάλει.