You are here

Φεύγει η αβεβαιότητα για φορολογική συμφωνία με Ρωσία

11/08/2020 07:16

Τέλος στην αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε λόγω της πρόθεσης της ρωσικής κυβέρνησης να τερματίσει τη φορολογική συμφωνία με την Κύπρο, δίνει η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στους όρους που έθεσε η ρωσική πλευρά για ανανέωση της.

Η συμφωνία της Κύπρου και της Ρωσίας για νέα φορολογική συμφωνία, με ισχύ από το 2021, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κλείσει ένα ανοικτό μέτωπο στην οικονομία και να εστιάσει στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων λόγω της πανδημίας.

Η ρωσική πλευρά, που επιδιώκει αύξηση των δημοσίων εσόδων σε μια περίοδο απώλειας εσόδων από την πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, απαίτησε τροποποίηση σε δυο βασικά άρθρα της Σύμβασης, έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15% αντίστοιχα.

Η κυπριακή πλευρά εξασφάλισε, όμως, κάποιες εξαιρέσεις, που στην πορεία μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία εταιρειών ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο.

Η κυπριακή πλευρά διασφάλισε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση, είδους ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση.

Επιπλέον μεταξύ άλλων εξαιρούνται του φόρου παρακράτησης πληρωμές τόκων από εταιρικά και κυβερνητικά χρεόγραφα καθώς και ευρωομόλογα. Η κυπριακή πλευρά παράλληλα διασφάλισε τη διατήρηση του φόρου που παρακρατείται στα δικαιώματα στο 0%.

Φορείς της αγοράς υποστηρίζουν ότι το σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι ότι ανάλογη συμφωνία θα υπογραφεί και με άλλες χώρες της ΕΕ – δέσμευση που ανέλαβε η ρωσική πλευρά και την οποία τονίζει σε επίσημη ανακοίνωση η κυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, η ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και σε άλλες χώρες που διατηρούν αντίστοιχες συμφωνίες από την ίδια ημερομηνία που θα ισχύει και για την Κύπρο, δηλαδή την 1/1/2021, αφού πρόκειται για ενιαία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική με σκοπό την άντληση δημοσίων εσόδων.

Ανάλογο αίτημα για αύξηση της φορολογίας μερισμάτων και τόκων που καταλήγουν σε αυτές από τη Ρωσία, έχει σταλεί και στη Μάλτα, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία, που ανταγωνίζονται την Κύπρο στη διοχέτευση επενδύσεων στη Ρωσία.

Η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς τη διαδικασία καταγγελίας της σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο από τις 3 Αυγούστου και με τη χθεσινή συμφωνία η ρωσική κυβέρνηση συμφώνησε την απόσυρση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν τη σημασία της μη απώλειας της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού φορολογικού πλαισίου για ρωσικές εταιρείες έναντι ανταγωνιστών.

Η νέα συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ στην Κύπρο το φθινόπωρο.

Της Γεωργίας Χαννή