You are here

Φορολογία: Ριζοσπαστικές αλλαγές

31/10/2001 14:17
Σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια εναρμόνισης της κυβέρνησης με το κοινοτικό κεκτημένο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, μιλώντας σε ημερίδα για την νέα εναρμονιστική νομοθεσία του ΦΠΑ που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, η Υπηρεσία ΦΠΑ και το ΚΕΒΕ.

Ο κ. Κληρίδης είπε μεταξύ άλλων, ότι η εναρμονιστική περί του ΦΠΑ νομοθεσία είναι συνέχεια της υφιστάμενης νομοθεσίας του 1992, πάνω στην οποία θα γίνουν βελτιωτικές ρυθμίσεις, που επικεντρώνονται κυρίως «στη μείωση χρηματικών επιβαρύνσεων», με κυριότερες, τις επιβαρύνσεις για μη έγκαιρη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και για μη έγκαιρη γνωστοποίηση παύσης των εργασιών.

Επίσης ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στην σημασία της εφαρμογής της 8ης και 13ης Κοινοτικής Οδηγίας, που ρυθμίζουν την επιστροφή του ΦΠΑ που επιβάλλεται σε εμπορευόμενους του εξωτερικού για της επιχειρησιακές τους δαπάνες.

Πάντως, υπάρχουν ακόμα αρκετά ουσιαστικά βήματα πριν φθάσουμε στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σχετικά με το ΦΠΑ, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, πράγμα που δήλωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Πρόντι, στην ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την 6η κοινοτική Οδηγία της ΕΕ, ο υφιστάμενος συντελεστής του ΦΠΑ για την Κύπρο είναι κατά 5% πιο κάτω από το κατώτατο όριο του 15% της ΕΕ, το οποίο η Κύπρος έχει προθεσμία να φθάσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2003.