You are here

Φορολογική συμφωνία με Ινδία

17/11/2016 10:04
Αύριο αναμένεται να υπογραφεί σε ειδική τελετή η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της ινδικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τη συμφωνία θα υπογράψουν, εκ μέρους της κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και εκ μέρους της ινδικής κυβέρνησης ο ύπατος αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο Ravi Bangar.

Το καλοκαίρι είχε ανακοινωθεί ότι ο ινδός πρόεδρος θα ερχόταν στην Κύπρο μεταξύ 15 και 18 Σεπτεμβρίου 2016 για να υπογραφεί η συμφωνία.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο του υπουργείου οικονομικών, η ώρα 13:00 και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Με την υπογραφή και έναρξη ισχύος της συμφωνίας η κυπριακή Δημοκρατία θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο του ‘Notified Jurisdictional Area’, αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2013.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κρατών διευθετεί τις εκκρεμότητες που εκκρεμούν για σειρά ετών προσδίδοντας σταθερότητα και σιγουριά στους επενδυτές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της ινδικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και με άλλες χώρες.

Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπει φορολόγηση στην πηγή των κεφαλαιουχικών κερδών τα οποία απορρέουν από αποξένωση μετοχών. Σημειώνεται ότι, παρέχεται περίοδος χάριτος για επενδύσεις που έχουν ή θα έχουν αναληφθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2017 έτσι ώστε οποιαδήποτε φορολόγηση της μελλοντικής διάθεσης των συγκεκριμένων επενδύσεων να παραμένει στο συμβαλλόμενο κράτος της κατοικίας του πωλητή.

Τονίζεται ότι η επικαιροποίηση, διατήρηση και η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, οι οποίες είναι υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, στοχεύει περαιτέρω στην ενίσχυση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.