You are here

Φορολογική συμφωνία με ΗΠΑ

02/12/2014 10:44
Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής στις υπεράκτιες δραστηριότητες, στο πλαίσιο που επιβάλει η διαφάνεια, Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν σήμερα διακρατική συμφωνία, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας για την εφαρμογή του FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act).

Τη διακρατική συμφωνία (Intergovernmental model 1A agreement) υπέγραψαν εκ μέρους της κυπριακής δημοκρατίας ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και εκ μέρους των ΗΠΑ, ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία John Koenig.

Με βάση τη συμφωνία οι αρμόδιες αρχές της κυπριακής δημοκρατίας, δηλαδή το τμήμα φορολογίας του υπουργείου οικονομικών θα παρέχουν στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ χρηματοοικονομικές πληροφορίες σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς αμερικανών προσώπων όπως αυτά καθορίζονται στη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο αμερικανός πρέσβης, έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα πάνω από 40 διακρατικές συμφωνίες, αποτελώντας ένα παγκόσμιο πρότυπο στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Ο υπουργός οικονομικών, μετά το πέρας της συμφωνίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συνομολόγηση της διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα αναβαθμίσει την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο, θα τονώσει περαιτέρω τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών ενδυναμώνοντας, όπως τόνισε, τις εμπορικές τους συναλλαγές προς όφελος των δύο οικονομιών.

Τόνισε ότι η συμφωνία «είναι μία άλλη επιβεβαίωση της προσήλωσης της Κύπρου
στο πλαίσιο της φορολογικής διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνή επίπεδο».

Σημείωσε ότι «συνεργαζόμενοι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά σε σχέση με τη θέση και την αξιοπιστία της Κύπρου ως κέντρου παροχής επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Η συμφωνία, είπε, αποτελεί κίνηση ενδυνάμωσης των ήδη εξαιρετικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

Επεσήμανε πως οι πρόσφατες σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις και συμμετοχές στο τραπεζικό μας σύστημα και στην ενέργεια είναι ενδεικτικές των προοπτικών για περαιτέρω διεύρυνση αυτών ακριβώς των σχέσεων. Οι σχέσεις αυτές είναι πράγματι στρατηγικής σημασίας.

Ο αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας τη συμφωνία σημείωσε ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια των δύο χωρών για πρόοδο στον τομέα της φορολογικής διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Επεσήμανε ότι η φορολογική συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ για την εφαρμογή του FATCA, στοχεύει παράλληλα και στην πάταξη της υπεράκτιας φοροδιαφυγής η οποία σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς αμερικανών φορολογουμένων.

Είπε ακόμη πως αποτελεί επιπρόσθετο βήμα στην ανάπτυξη των σχέσεων που συνδέουν την αμερικανική και κυπριακή οικονομία.

Ο αμερικανός πρέσβης διευκρίνισε ότι το θέμα της αποφυγής διπλής φορολογίας είναι ξεχωριστό και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας.

Σημείωσε ότι τόσο η κυπριακή δημοκρατία, όσο και αμερικανική κυβέρνηση έχουν έντονο ενδιαφέρον για να προχωρήσουν σε βελτιώσεις στο θέμα της διπλής φορολογίας.