You are here

Φορολογικό: Ποία νομοσχέδια διαφοροποιήθηκαν (4)

21/06/2002 17:02
Τυπικό χαρακτήρα αποκτούν οι διαβουλεύσεις της ερχόμενης Τρίτης, μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής, κατά τις οποίες αναμένεται να ρυθμιστούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες επιμέρους προνοιών, της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Κατά τη σημερινή μαραθώνια συνεδρία (8.30π.μ.– 1.30μ.μ.) της υπό-επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εργασίας (μέχρι τις 10.00π.μ.) και ο υπουργός Οικονομικών, αποφασίσθηκε όπως κάποια επί μέρους νομοσχέδια να τεθούν εκτός Μεταρρύθμισης, ενώ άλλες επιμέρους πρόνοιες δεν θα χρειασθεί να ψηφισθούν από τη Βουλή, αλλά θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διαφοροποίηση των νομοσχεδίων που αφορούν:
- Την κατάργηση για τους μισθωτούς από 1η Ιουλίου, της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, ενώ για τους αυτοτελώς εργαζομένους θα καταργηθεί από την 1/1/2003.
- Η πρώτη κατηγορία των αυτοκινήτων, μειωμένης φορολόγησης θα είναι στα 16 άλογα
- Οι τόκοι ιδιοκατοίκησης που αφορούν και το φόρο εισοδήματος, συμφωνήθηκε ότι θα διατηρηθεί η εξαίρεση των πρώτων δύο χρόνων, αλλά στόχος είναι αντικατασταθεί με ειδική χορηγία στέγασης με εισοδηματικά κριτήρια
- Ο επαγγελματικός φόρος δεν καταργείται άμεσα. Παραμένει στόχος όλων των πλευρών, δήλωσε ο Μάρκος Κυπριανού, η κατάργηση του επαγγελματικού φόρου για λόγους απλοποίησης του φορολογικού συστήματος. Όμως είναι κάτι που θα συζητηθεί με την Ένωση Δήμων σε ευθετότερο χρόνο, άρα δεν θα πάει προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, είπε ο κ. Κυπριανού.
- Κοινωνικές συντάξεις δεν θα επηρεασθούν αλλά θα δοθεί ειδικό επίδομα από το Κράτος (πάγιο Ταμείο) σε κάποιους συνταξιούχους που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, τονίζοντας ότι δεν θα επηρεασθεί το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ενδεικτική του πολύ θετικού κλίματος που επεκράτησε κατά τη συνεδρία ήταν και η βεβαιότητα όλων ότι την ερχόμενη Πέμπτη η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι γεγονός και η κοινή επισήμανση Μάρκου Κυπριανού- Τάκη Κληρίδη, ότι οι ισορροπίες περιστρέφονται γύρω από το κοινό στόχο «να μην υπάρξει καμιά επικίνδυνη ή μεγάλη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα νομοσχέδια για το επίδομα των πολυτέκνων και οι κοινωνικές συντάξεις.

Του Κυριάκου Κυριακίδη