You are here

Φορολογικό: Την Παρασκευή οριστικοποιείται η συμφωνία

21/05/2002 16:27
Τ. Κληρίδης: Όχι στην αναδρομικότητα της κατάργησης της εισφοράς για την Άμυνα

Πρόταση να εγκρίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων τη συμφωνία


Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρηθεί η επίτευξη συναινετικής συμφωνίας μεταξύ Βουλής και υπουργείου Οικονομικών, επί της φορολογικής μεταρρύθμισης, αφού η χθεσινή «εμπλοκή» που σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις στη Βουλή, όπως πληροφορείται η Stockwatch,οφείλεται στις «λεπτομέρειες», κατά τα άλλα όμως, σημαντικές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «SW», οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει μέσα από εκατέρωθεν συμβιβασμούς, σε συμφωνία στα «σημεία αιχμής» δηλαδή, της κοστολόγησης της φορολογικής μεταρρύθμισης, το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του ΦΠΑ στο 15% (13% με τη ψήφιση του νομοσχεδίου +2% στο τέλος του χρόνου) και το ύψος του αφορολόγητου ποσού.

Ωστόσο, το «αγκάθι» τώρα εστιάζεται, στην εξισορρόπηση αντισταθμιστικών μέτρων και των εσόδων του Κράτους, με έντονη και κατηγορηματική τη θέση του υπουργού Τάκη Κληρίδη, ότι δεν δέχεται να επιβαρυνθούν τα ταμεία του Κράτους από την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων. Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Stockwatch, σημείο έντονης διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αποτελεί η θέση του υπουργείου Οικονομικών (λόγω αργοπορίας στην αύξηση του ΦΠΑ) όπως η κατάργηση της εισφοράς για την Άμυνα, να μην έχει αναδρομική ισχύ. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει επίσης, στην άμεση κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου.

Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην επιτροπή Οικονομικών, επανεξετάζουν και επανακοστολογούν τα διάφορα αντισταθμιστικά μέτρα που πρότειναν και γίνονται υπολογισμοί «συμψηφισμού» εσόδων – παροχών, με χρονικό ορίζοντα τρία χρόνια, με σκοπό να βρεθεί «η χρυσή τομή» και να υπάρξει ο αναγκαίος συμβιβασμός.

Για επίσπευση μάλιστα, της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου έχει τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, πρόταση όπως υιοθετηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση από τους αρχηγούς των κομμάτων σε ειδική σύσκεψη με την παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, αντί η συμφωνία να παραπεμφθεί προς μελέτη και έγκριση στα συλλογικά όργανα των κομμάτων.

Σημειώνεται, ότι τα χρονικά περιθώρια για την ψήφιση και υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης έχουν στενέψει επικίνδυνα, καθώς η δέσμευση κυβέρνησης και Βουλής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και του Γιώργου Βασιλείου προς τον Λεοπόλτ Μάουρερ, για ψήφιση του νομοσχεδίου αρχές Ιουνίου έχει πλησιάσει σε οριακό σημείο. Με την Κύπρο να κινδυνεύει να μείνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη