You are here

Η Κύπρος επιμένει στο μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για βασικά είδη κατανάλωσης

23/08/2001 22:28
Την επιμονή της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραμονή – τουλάχιστον για μία περίοδο - του μηδενικού συντελεστή για το ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης, επεσήμανε με σημερινές του δηλώσεις ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

Ο κ. Βασιλείου μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών της Μάλτας, ανέφερε ότι το θέμα της έμμεσης φορολόγησης αλλά και ο εταιρικός φόρος σε υπεράκτιες εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο, θα αναλυθούν στην τριήμερη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών από αύριο μέχρι και την Κυριακή 26 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν προτάσεις ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω ανταλλαγές απόψεων επί του θέματος με τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε να επιτευχθεί ομοφωνία για την ετοιμασία μίας κοινωνικά αποδεκτής φορολογικής μεταρρύθμισης. Στόχος της αλλαγής του φορολογικού συστήματος δεν είναι η αύξηση των εσόδων του κράτους σημείωσε ο κ. Βασιλείου, αλλά η ενδυνάμωση και βοήθεια των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Η συνάντηση του κ. Βασιλείου με τον Μαλτέζο Υπουργό Οικονομικών είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών αναφορικά με την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών.

Η Κύπρος και η Μάλτα ακολουθούν το ίδιο σύστημα έμμεσης φορολογίας και ευελπιστούν όπως γίνει αποδεκτό από την ΕΕ αυτό να διατηρηθεί αν όχι σε όλα τα είδη τουλάχιστον σε ένα μεγάλο τους μέρος, λόγω της κοινωνικής
διάστασης του θέματος.

Ανταλλαγές απόψεων υπήρξαν και στο θέμα των υπεράκτιων εταιριών ενώ διαβεβαιώθηκε η εκατέρωθεν βοήθεια σε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών.